مطالعه اثرات عسل بر روی آئورت ایزوله رت
Abstract
عسل مهمترين منبع مواد قندي شناخته شده است و داراي ويتامينها و انواع پروتئين، اسيدهاي آمينه، اسيدهاي آلي مثل اسيد فرميک، مشتقات کلروفيل، مقداري آنزيم، املاح معدني و ... می باشد. مشخص شدن اثرات این ترکیب بر عضلات صاف عروق خونی می تواند در تشخیص اثرات درمانی آن مفید باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات عسل بر روی آئورت ایزوله رت و مشخص کردن مکانیسم های احتمالی دخیل در اثرات آن بود. این مطالعه بر روی رت های نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 300-275 گرم انجام گرفت. بافت مورد نظر پس از جداسازی به مدت 60 دقیقه در محلول کربس 37ْ سانتیگراد و گاز کاربوژن (95٪ اکسیژن و 5٪ دی اکسید کربن) تحت کشش 2 گرم تثبیت شد.
نتایج اثرات غلظت های مختلف عسل بر روي انقباضات ناشي از پتاسیم کلراید در آئورت رت، نشان داد که بعد از حذف انقباض اولیه، درغلظت های ( 5٪ و5/2 ،25/1) شلی عروق صورت گرفته است که این اثر مهاری وابسته به غلظت عسل می باشد و در غلظت بالا اثر بیشتری دیده می شود. در انقباضات ناشي از فنيل افرين در حضور عسل نیز انقباض اولیه ای وجود دارد که در غلظت های مختلف عسل (5٪ و5/2 ،25/1) نسبتاً یکسان می باشند و پس از حذف انقباض اولیه حاصل از انکوباسیون، شلی غیر وابسته به غلظت عسل مشاهده می شود. برای بررسی اثر احتمالی عسل بعنوان آنتاگونیست کلسیم، بعد از انطباق بافت در محلول عاری از کلسیم به دنبال دپولاریزاسیون با پتاسیم کلراید، کلسیم بصورت تجمعی اضافه شد و انقباض وابسته به غلظت در حلقه های آئورت رت ایجاد شد. سپس این عمل در حضور عسل (غلظت های 5٪ و 25/1) تکرار گردید. ماکزیمم پاسخ انقباضی به کلسیم کلراید (mM 8/12) در حضور عسل با غلظت های 25/1٪ و 5٪ و بصورت وابسته به غلظت کاهش یافت. بررسي نقش گلوکوز، معادل گلوکوز موجود در غلظت های مختلف عسل در اثرات آن، در روی منحنی دوز- پاسخ به فنیل افرین و پتاسیم کلراید تغییرات معنی داری ایجاد نکرد. برای بررسی نقش احتمالی اندوتلیوم در اثرات عسل، بافت اندوتلیوم به صورت مکانیکی تخریب گردید و اثرات غلظت های مختلف عسل بر روي انقباضات ناشي از پتاسیم کلراید و فنیل افرین در آئورت سينه اي ايزوله رت مطالعه شد. نتایج نشان داد که تخریب آندوتلیوم بر روی اثرات عسل در انقباض ناشی از مواد منقبض کننده، تاثیر معنی داری ندارد.
احتمال می رود که این ترکیب از طریق کانالهای کلسیمی وابسته به ولتاژ اثرات مهاری خود بر انقباض را بروز می دهد. نتایج حاصل از منحنی دوز- پاسخ به کلسیم کلراید در بافت دپولاریزه در محیط عاری از کلسیم نیز می تواند این نتیجه را تائید کند.