سنتز و بررسی اثرات ضدقارچی دو مشتق جدید حاوی متیل و یا 2-متوکسی فنیل-5- ایمیدازولیل چالکون
Abstract
مقدمه : چالکونها (3،1-دی آریل-2-پروپن-1- اون) ترکیبات طبیعی و سنتتیکی هستند که خواص بیولوژیکی مهمی نظیر اثرات ضدقارچی، ضدسرطانی، ضدالتهابی وغیره دارند. خواص ضد میکروبی و مخصوصا ضد قارچی آنها مربوط به قسمت انون واکنش دهنده است. گروه انون چالکون می تواند با گروه تیول موجود در پروتئین های قارچ وارد واکنش افزایشی مایکل شود و ایجاد پیوند کوالانسی کند و به احتمال زیاد چالکون ها بیوسنتز دیواره ی سلولی را مهار کرده و اثرات ضد قارچی نشان می دهند. با توجه به مطالعات انجام شده، چالکونهایی که دارای گروه هیدروکسی در روی حلقه A بوده و گروه های الکترون کشنده در روی حلقه یB باشند دارای اثرات ضد قارچی بهتری خواهند بود.
هدف: در این مطالعه سعی شده است که با جایگزین نمودن حلقه ی ایمیدازول استخلاف دار به جای حلقه یB و داشتن گروه ارتوهیدروکسی روی حلقه A ترکیبات جدید را سنتز و اثرات ضد قارچی آنها مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.
روش کار و مواد: در این پایان نامه برای سنتز ترکیبات چالکونی از روش Claisen-Schmidt-condensation استفاده شد که در این واکنش ارتوهیدروکسی استوفنون با آلدهید مربوطه وارد واکنش می شود. برای تهیه ترکیبات حد واسط مورد نیاز ابتدا با استفاده از نمک آمین مربوطه (متیل آمین، ارتوآنیزیدین و 4-کلروبنزیل آمین) در حضور پتاسیم تیوسیانات و دی هیدروکسی استون حلقه ایمیدازول سنتز شد، در ادامه گروه مرکاپتو با متیل یداید متیله گردید. در ادامه ترکیبات سنتز شده حاوی گروه الکلی به گروه آلدهیدی توسط دی اکسید منگنز فعال اکسید گردید و در نهایت آلدهیدهای سنتز شده با ارتوهیدروکسی استوفنون در محیط قلیایی وارد واکنش کلایزن اشمیت شد. برای بررسی اثرات ضد میکروبی از دو روش دیسک دیفیوژن (برای اندازه گیری قطر هاله عدم رشد) و رقیق سازی در محیط کشت مایع (برای اندازه گیری MIC) استفاده شد. آزمایشات میکروبیولوژی برای این ترکیبات بر روی باکتریهایی مثل Bacillus subtilis, E. coli و Staphylococcus aureus و قارچهایی نظیر Candida kefir , C. krusei, Fussarium sp. , Penicillium sp. , Aspergillus niger صورت گرفت.
نتایج: ترکیبات چالکونی با راندومان حدود 60-45 % و به رنگ زرد تا نارنجی سنتز شدند. قرار گیری پروتون های α و β به صورت دو پیک دو شاخه در جابه جایی شیمیایی ppm 6/7-4/7 و با ثابت کوپلاژ Hz 6/15 در طیف 1HNMR و مشاهده ی پیک گروه کربونیل در ناحیه cm-11650 در طیف FT-IR مؤید انجام واکنش آلدولی شدن و سنتز ترکیبات چالکونی می باشد. اثرات ضد قارچی ترکیبات سنتز شده با داروی آمفوتریسینB مقایسه شد. قطر هاله عدم رشد چالکون دارای استخلاف N-متیل ایمیدازول مشابه و در مواردی بهتر از داروی ضدقارچ آمفوتریسینB بود. بیشترین اثر این چالکون بر روی Candida kefir با قطر 22 میلی متر مشاهده شد. چالکون دارای استخلاف N-(4-کلروبنزیل) ایمیدازول هیچگونه اثری بر روی قارچ ها و باکتری ها در غلظت مورد بررسی (2mg/ml) نشان نداد به طوری که برای تمامی ترکیبات MIC >2000 µg/ml به دست آمد.
نتیجه گیری: حدواسط ها و چالکون دارای استخلاف ارتومتوکسی فنیل (c) با روش های استفاده شده در این پایان نامه سنتز نشد اما ساختار شیمیایی ترکیبات چالکونی N-متیل (4a) و N-(4-کلروبنزیل) (4b) ایمیدازولیل توسط روش طیف سنجیFT-IR ، 1HNMRو 13CNMR تایید گردید. ترکیب 4a داری اثرات ضدقارچی مشابه آمفوتریسینB بود. چالکون 4b اثرات قابل توجهی بر روی قارچ ها نداشت.