تهیه میکروکپسول های آلژینات- پلی ال لیزین باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بررسی خصوصیات آن
Abstract
هدف: ميکروانکپسولاسيون باکتري ها روش مناسبي جهت افزايش توانايي زنده ماندن و محافظت باکتري ها در برابر شرايط نامساعد دستگاه گوارش مي باشد. هدف از اين مطالعه، بررسي تاثير عوامل مختلف بر ويژگيهاي فيزيکوشيميايي و ميزان زنده ماندن باکتري لاکتوباسيلوس اسيدوفيلوس در بيدهاي آلژينات-پلي ال ليزين- آلژينات مي باشد.
مواد و روش ها: بيدهاي آلژيناتي به روش اکستروژن با اضافه کردن سه غلظت آلژينات (w/v 1%، w/v2% و w/v3%) به کمک نازل هايي با شماره هاي 30، 23 و21 به داخل کلسيم کلرايد 1/0 مولار به عنوان محلول سفت کننده تهيه شدند. پس از تشکيل بيدها، به ترتيب با غوطه ور ساختن بيدها در محلول w/v 05/0 پلي ال ليزين و سپس آلژينات با غلظت w/v17/0 هرکدام به مدت 30 دقيقه، روکش هاي دوم و سوم بر روي بيد ايجاد شدند. بررسي مورفولوژي و تماميت و يکپارچگي بيدها به ترتيب با استفاده از ميکروسکوپ نوري و الکتروني انجام گرديد. ميزان بارگيري باکتري بيد ها با روش شمارش مورد بررسي قرار گرفت و در نهايت فرمولاسيوني که نتايج بهتري در بررسي ها از خود نشان داده بود، انتخاب و توانايي زنده ماندن باکتري ها طي عبور از شرايط مشابه معدي و رودي، قبل و بعد از ليوفيليزاسيون با روش شمارش مورد بررسي قرار گرفت.
نتايج: براساس نتايج حاصله اپتيموم شرايط تشکيل بيدها در غلظت آلژينات 3 درصد، شماره نازل 21، ارتفاع 10 سانتيمتري نازل از سطح محلول سفت کننده و سرعت rpm 100 براي همزدن محلول سفت کننده بود که موجب تشکيل بيدهاي کروي تر و همگون تري گرديد. تصاويرميکروسکوپ الکتروني (SEM) بيدها نشان داد که با افزايش غلظت آلژينات، بيدهايي با تماميت بهتر تشکيل گرديدند. در بررسي ميزان بارگيري، بهترين ميزان بارگيري با لگاريتم کاهش معادل Log(cfu/g) 03/0 ±09/0 از بيدهاي تهيه شده با غلظت 3% آلژينات و نازل با شماره 21 در شرايط اپتيمم حاصل شد.
لگاريتم کاهش باکتري در فرمولاسيون منتخب پس از ورود به محيط مشابه معدي در pH هاي 5/1 و 2 بعد از 3 ساعت به ترتيب1/0 ± 13/2 و 1/0±61/1 مي باشد. در حاليکه در مورد اينوکلوم بدون روکش هيچ باکتري پس از گذشت 3 ساعت در محيط زنده نمانده بود که نشان دهنده محافظت موثر باکتري در داخل بيد هاي تهيه شده بود. همچنين رهش مناسب باکتري از اين بيدها در محيط مشابه روده ( 8/6 pH=) تا گذشت 24 ساعت افزايشي به ترتيب معادل Log(cfu/g) 07/0 ± 95/2 و Log(cfu/g) 08/0 ± 52/2 ملاحظه گرديد. لگاريتم کاهش باکتري در بيدهاي ليوفليزه پس از 3 ساعت مواجهه با محيط معدي با 2pH= معادل 1/0±85/1 بوده، و در محيط مشابه رودي پس از گذشت 24 ساعت نيز رشد مناسب با افزايش تعداد معادل 02/0±89/3 واحد لگاريتمي از خود نشان داد.
نتيجه گيري: در مجموع مشاهده شد که تهيه بيد از باکتري لاکتوباسيلوس اسيدوفيلوس با پلي مرهاي آلژينات و پلي ال ليزين مي تواند موجب حفاظت قابل ملاحظه باکتري در برابر شرايط نامساعد محيط دستگاه گوارش گردد.