مطالعه اثرات مصرف حاد عسل طبيعی بر آسيب های ناشی از ايسكمي گلوبال در قلب ايزوله رت
Abstract
مقدمه: در این مطالعه، اثرات تجویز عسل طبيعي قبل از القاي ايسكمي گلوبال بر آریتمی ها و اندازه انفارکت ناشی از ایسکمی/پرفيوژن مجدد مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: 5 گروه 10 الي 15 عددي از رت هاي ويستار نر به وزن 270 الي 300 گرم (شامل يك گروه كنترل و چهار گروه تست) بطور تصادفي انتخاب شدند. گروه كنترل از محلول كربس نرمال و بدون عسل؛ و گروههای تست پس از تثبیت (Stabilization)، به مدت 15 دقيقه، محلول كربس حاوي عسل طبيعي با غلظتهاي 25/0، 5/0، 1 و 2 درصد دريافت كردند. سپس، تمامی قلب ها به مدت 30 دقيقه تحت ايسکمی گلوبال و متعاقب آن به مدت 120 دقيقه تحت رپرفيوژن با کربس نرمال قرار گرفتند. ECG بوسيله فيزيوگراف ثبت گرديد. اندازه انفاركت با روش TTZ و پلانيمتري كامپيوتري اندازه گيري گرديد. مقادير 05/0p< معني دار تلقي شدند.
نتايج: غلظت هاي 25/0، 5/0، 1 و 2 عسل بر آريتمي های نابجای بطنی (به ترتیب 01/0p<، 05/0p<، 05/0p< و 01/0p<)؛ گروه های 25/0 و 2 درصد عسل بر تعداد و مدت زمان تاکیکاردی بطنی (05/0p<)؛ و گروه های 25/0، 5/0 و 1 درصد عسل بر درصد وقوع فيبريلاسيون بطنی برگشت ناپذير (05/0p<) کاهش معنی داری در مقایسه با گروه کنترل نشان دادند. همچنین اندازه انفاركت در گروه هاي دريافت كننده 5/0، 1 و 2 درصد عسل، نسبت به گروه كنترل با اندازه انفاركت 8±56 درصد، به ترتیب به 5±31 (01/0p<)، 5±18 (001/0p<) و 1±9 (001/0p<) درصد رسيد. درصد ناحيه انفاركته در مقياس لگاريتمي به صورت كاملا خطي )994/0(R2= كاهش يافت. غلظت های بالاتر عسل اثرات محافظتی بیشتری را در کاهش اندازه انفارکت نشان دادند.
بحث و نتیجه گیری: تجويز كوتاه مدت عسل طبيعي قبل از ايسكمي گلوبال مي تواند آسيب هاي ناشي از پديده ايسكمي- پرفيوژن مجدد مانند آريتمي هاي قلبي و انفاركت سايز را در قلب ايزوله رت كاهش دهد. احتمالاً خواص آنتي اكسيداني، مهار توليد راديكالهاي آزاد، وجود منابع انرژي از جمله گلوكز و همچنين وجود عناصر معدني در عسل، در ايجاد اثرات محافظتي فوق دخيل باشند.