تعیین میزان آلودگی روغنهای نباتی خوراکی با بنزوآلفاپایرن به روش HPLC
Abstract
زمینه و هدف کار PAHs، گروهی از ترکیبات شیمیایی شناخته شده هستند که بوسله سوخت ناقص مواد آلی و پروسه های ژئوشیمیایی تولید می شوند. PAHs بدلیل پتانسیل سمی و در برداشتن برخی از ترکیبات شناخته شدهی سرطانزا که از 4-7 حلقهی بنزنی آمیخته شده تشکیل شدهاند (PAHs سنگین). مهمترین PAHs موجود بنزوآلفاپیرن (BaP) است. بدلیل ماهیت لیپوفیلیک این ترکیبات، مقادیرشان در روغنهای گیاهی بسیار بالاست. بدلیل خطر سرطانزاییBaP ، کمیسیون اروپا میزان 2ppb را به عنوان حداکثر مقدار مجاز BaP در روغنهای خوراکی،اعلام کرده است. هدف این مطالعه بررسی میزان آلودگی BaP در نمونه های روغن موجود در بازار تبریز بود.
مواد و روشها 99 نمونه از روغن های موجود در فروشگاه های تبریز جمع آوری شدند. این نمونه ها، توسط روش SPE، از نظر میزان آلودگی به BaP توسط HPLCمورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج 94 نمونه آلوده به BaP بودند و آلودگی، در 14/82 % نمونه ها، بالاتر از MTL اتحادیهی اروپا (ppm 2) بود. بین میزان BaP موجود در نمونه های روغن ذرت و زیتون با نمونه های روغن سویا و مخلوط، اختلاف معنی داری دیده شد( 05/0>P).
بحث کلی نتایج این تحقیق نشان داد که دلایل آلودگی نمونه های روغن با BaP، می تواند انتقال آلودگی هوا با ذرات حاوی مقادیر بالای PAHs تولید شده در اثر تجزیهی شیمیایی به گیاهان، خشک کردن دانهها با استفاده از دود ناشی از سوخت ها، مجاورت با دود اگزوز وسایل نقلیه، استفاده از حلال آلوده به PAHs در حین استخراج روغن و ناکارآمدی روش های تصفیه باشد. میزان آلودگی نمونه های اروپایی کمتر از بقیه بود و روغن های حاصل از دانه های روغنی، نسبت به روغن های پالم و زیتون و روغن حیوانی، بیشتر آلوده بودند.