بررسی اثرات گیاه رنگینک (عصاره متانلی) در مهار استرس اکسیداتیو حاصل از پاراگوآت در ریه موش
Abstract
بررسی اثر عصاره متانولی گیاه رنگینک بر روی استرس اکسیداتیو القا شده توسط پاراگوات در بافت ریه موش های نر
مقدمه
رنگینک از خانواده euphorobiacea ، گیاه یک ساله است که بومی مصر، ژاپن و ایران است . این گیاه در جنگل های ارسباران در استان آذربایجان شرقی رشد می کند .بررسی های اخیر نشان می دهد که عصاره متانولی رنگینک از سرطان زایی بالقوه -dimethylbenz (a) anthracene (DMBA) 7,12 و روغن کرچک هندی croton oil)) در پوست موش های انباشته شده با آهن جلوگیری می کند. این به اثرات آنتی اکسیدانی گیاه نسبت داده شده است . از سویی دیگر بر این باورند که اثرات پاراگوات روی ریه ناشی از استرس اکسیداتیو می باشد . هدف این مطالعه ارزیابی اثر مهاری رنگینک (عصاره متانولی) روی استرس اکسیداتیو القایی توسط پاراگوات در بافت ریه موش ها است.
روش ها و مواد
نه گروه شامل 12 موش نر سویسی به طور تصادفی برای دریافت خوراکی محلول سالین نرمال ، روغن ذرت ، تک دوز پاراگوات mg/kg100 ، عصاره متانولی رنگینک mg/kg30 ، ویتامین E mg/kg8 ، رنگینک + ویتامین E ، رنگینک + پاراگوات ، رنگینک + ویتامین E + پاراگوات ، ویتامینE+پاراگوات انتخاب شدند. بعداز 15 روز دریافت سایر مواد، پاراگوات به عنوان یک دوز منفرد به گروه های مورد آزمایش داده شد. قسمت های خشک شده و هوازی رنگینک (100 گرم) به وسیله متانول70% عصاره گیری شد. اثرات آنتی اکسیدانی بین گروه های مورد آزمایش مقایسه شد.
نتایج
شدت زخم های غشای پایه ی مخاط برنش، ریزش مخاط برنش، خونریزی، PPAPT (شروع مرحله ی مرگ سلولی) و پراکسیداسیون لیپیدی و استرس اکسیداتیو به طور بارزی در گروه هایی که ویتامین E ، عصاره متانولی رنگینک یا هر دو قبل از مسمومیت پاراگوات دریافت کرده اند در مقایسه با موش هایی که تحت درمان نبوده اند کمتر است.
ترکیب عصاره ی متانولی گیاه رنگینگ و ویتامین E در کاهش شدت بریدگی مخاط برنش و خونریزی حداقل است بهترین اثرات در گروهی که ویتامین E دریافت کرده اند نسبت به شدت خونریزی موکوز نایژه ای و PPAPT و LPO دیده می شود . سطح میانگین پروتئین ها به طور قابل توجهی در گروه دریافت کننده رنگینک به عنوان تنها عامل پیشگیری کمتر است.
نتیجه کلی
بر اساس نتایج ما ، عصاره متانولی رنگینک در برابر استرس اکسیداتیو در ریه ها به دلیل مسمومیت پاراگوات موثر و مفید است . مطالعات بیشتر با مقادیر بیشتر نمونه در این زمینه توصیه می شود.