بررسی دانش، نگرش و عملکرد پزشکان شاغل در کلینیک های خصوصی شهر تبریز در مورد عوارض جانبی داروها و گزارش دهی آنها در سال 1387
Abstract
تولید دارو های موثر در طی چند دهه اخیر گرچه منافع بسیارزیادی را برای بیماران درپی داشته لیکن عوارض جانبی آنها مشکلات و هزینه های زیادی را بدنبال داشته است. سیستم بین المللی گزارش دهی داوطلبانه یکی از با ارزش ترین روش های ثبت بی خطری دارو ها محسوب مي شود اما پایین بودن میزان گزارش دهی از مشکلات اساسی این روش است و از آنجايي كه تعداد گزارشات عوارض جانبی داروها دركشور و از جمله استان آذربایجان شرقی پائين است این تحقیق برروی پزشکان شاغل در کلینیک های خصوصی سطح شهر تبریز انجام شد تا دانش، نگرش و عملکرد آنها رادر خصوص عوارض جانبی داروها (ADRs) ارزیابی گردد.
براي انجام اين امر پرسشنامه مربوطه تهيه شد و از ليست كلينيك هاي شهر تبريز تعداد 29 كلينيك عمومي و خصوصي مستقل به عنوان جامعه آماري انتخاب شد.
149 پرسشنامه بين پزشكان كلينيك هاي مزبور توزيع شد و 87 پرسشنامه جمع آوري گرديد. آناليز نتايج نشان داد كه اكثريت قريب به اتفاق پزشكان در مورد اهميت و نحوه گزارش دهي عوارض جانبي ناشي از محصولات دارويي به مركز ملي فارماكوويژلانس و به طور كلي از اين مقوله آگاهي نداشتند و تعداد قليلي از پزشكان به گزارش اين موارد اقدام كرده بودند. بعلت عدم آگاهي ، طبيعتا نگرش و عملكرد آنها به اين موضوع ،در حد انتظار نبود و به نظر مي رسد كه طرح موضوع اين پاياننامه سبب بهبود آگاهي پزشكان شود و نگرشي مثبت براي عملكرد بهتر پزشكان در آينده براي گزارش دهي عوارض جانبي داروها به مركز ملي فارماكوويژلانس فراهم نماید.