بررسی موارد آفت در مراجعین طی 6 ماهه اول سال 1383 به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و ارتباط آن با علل احتمالی اتیولوژی
Abstract
مقدمه: استوماتيت آفتي عود كننده Recurrent Aphthous stomutitis يا آفت راجعه عبارتست از زخمهاي دردناك دهاني كه در فواصل زماني متفاوت در افراد بروز ميكند. بيماري بيشتر در دهة دوّم زندگي آغاز ميشود و زنان را بيشتر مبتلا ميكند. تئوريهاي گوناگون از قبيل پديدة خود ايمني، حساسيت به مواد غذايي، نارسائيهاي خوني، ارث، عوامل رواني و استرس، عفونتهاي ويروسي و نقص ايمني بعنوان اتيولوژي بيماري پيشنهاد شدهاند.
هدف: تشخيص افتراقي آفت و ارتباط آن با علل احتمالي كه در اين مطالعه درصدد برآمديم تا عوامل مختلف را در ارتباط با ايجاد آفت بررسي نماييم.
مواد و روشها: به منظور بررسي بيماري آفت و علل احتمالي آن از 33 نفر مراجعين بخش تشخيص دانشكدة دندانپزشكي تبريز كه مبتلا به آفت و يا سابقة ابتلا داشتهاند، پرسشهائي بطور شفاهي بعمل آمده و پرسشنامهاي نيز كه بدين منظور تهيه شده بود در اختيار هر يك از افراد قرار گرفت. اين پرسشنامه شامل 14 سئوال مختلف است كه بيشتر سئوالات مربوط به تئوريهاي مختلفي است كه در رابطه با علّت بيماري توسط محققين مطرح و تحت بررسي قرار گرفتهاند.
يافتهها: نتايج حاصل از اين بررسي و بحث مفصلاً در متن آمده است، امّا بطور خلاصه ميتوان گفت كه شيوع بيماري در خانمها بيشتر بوده (6/60%) و دهههاي دوم و سوم بيشترين موارد ابتلاء را نشان ميدهد (3/10 9/32). پرسشهاي مختلف در رابطه با اتيولوژي احتمالي بيماري عوامل متعدد در برخي از بيماران را دخيل دانستهاند.
نتيجهگيري: از آنجا كه مبناي گزارشها صرفاً براساس نظريات شخصي خود مبتلايان، بدون استفاده از تستهاي استاندارد علمي و روانشناسي بودهاند، لذا نميتوان گفت كه اين عوامل عامل قطعي بيماري ميباشند.