بررسی ضایعات مخاط دهان در کودکان سرطانی تحت درمان در بیمارستان کودکان شهر تبریز
Abstract
زمينه و هدف:
شيوع بالا و مرگ و مير ناشي از سرطان به ويژه لوسميها در كودكان 15 ـ 3 ساله و عوارض دهان و دندان ناشي از شيمي درماني و راديوتراپي در اين بيماران و عدم يك بررسي جامع و استاندارد در اين زمينه بر آن شديم تا مطالعهاي بر روي كودكان سرطاني بستري در بيمارستان كودكان شهر تبريز انجام دهيم تا ضمن تعيين ميزان شيوع ضايعات مخاطات دهاني ناشي از شيمي درماني زمينه ارائه پروتكل درماني پيشگيرانه مناسب و قابل انجام جهت اين بيماران فراهم گردد.
مواد و روش:
به منظور انجام مطالعه حاضر كه يك بررسي توصيفي ـ مقطعي ميباشد. تمام بيماران 2 تا 15 سال كه در نيمه دوم سال 1385 جهت درمان بدخيميها به بيمارستان كودكان شهر تبريز مراجعه كرده بودند وارد مطالعه شدند. روش جمع آوري اطلاعات به اين صورت بود كه 2 روز بعد از بستري شدن بيماران نوع و محل ضايعات مخاط دهان آنان بررسي و ثبت ميگرديد. جهت پيبردن به وضعيت و شيوع اين ضايعات بعد از درمان، تمام كودكان سه هفته بعد از گرفتن دارو از نظر ضايعات مخاط دهاني مورد بررسي قرار گرفتند و نتايج بررسيها در پرسشنامه ثبت گرديد. اطلاعات بعد از جمعآوري با استفاده از نرمافزار SPSS مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
يافتهها:
نتايج نشان داد كه زبان بيشتر از ساير قسمتها ميزبان ضايعات بودهاست. البته شيوع ضايعات قارچي به طور قابل ملاحظهاي بيشتر از ساير ضايعات زبان مي باشد و ضايعات موكوزيت بعد از ضايعات قارچي شايعترين ضايعة زبان به شمار ميرود ضايعات موكوزيت لثه و زير زبان نيز به ترتيب در رتبه سوم و چهارم قرار دارند. بررسي دقيق شيوع ضايعات مورد نظر در قسمت يافتههاي متن به تفصيل آورده شدهاست.
نتيجهگيري:
با توجه به اينكه درمانهاي كمي براي كودكان مبتلا به اختلالات دهاني ناشي از شيمي درماني و پرتو درماني انجام گرفتهاست و همچنين با توجه به اينكه بيشترين شيوع ضايعات در ناحيه زبان، زير زبان و لثهها در ارزيابي حين و بعد از درمان مشاهده گرديدهاست به نظر ميرسد رعايت دقيق بهداشت مخصوصاً بهداشت دهان و دندان براي اين بيماران بسيار
كمك كننده باشد.