بررسی الگوی شکستگیهای فک تحتانی در بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی فک وصورت بیمارستان امام تبریز آذر83لغایت آذر84
Abstract
هدف: تعیین الگوی شکستگی های فک تحتانی در بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی فک و صورت بیمارستان امام تبریز (آذر 83- آذر 84)
روش کار: محل شکستگی بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی فک وصورت بیمارستان امام تبریز از آذر 83 لغایت آذر 84 بر اساس حداقل 2 رادیوگرافی عمود برهم (OPG، اکلوزال و Towns و برای اطلاعات بیشتر در صورت نیاز سی تی اسکن ) و معاینه بالینی بررسی می شد. و برای هر بیمار پرسشنامه ای تکمیل می گردید( براساس اتیولوژی، محل شکستگی، جنس و...) . داده ها جمع آوری و مورد آنالیز آماری قرار می گرفت.
نتایج: آنالیز داده ها نشان داد که 82% از شگستگی ها در مردان دیده شد و الگوی آن به نفع شکستگی های سابکندیل، زاویه و تنه بوده و در گروه سنی 15- 30 سال بیشتر دیده می شود. شیوع شکستگی ها در زنان بیشتر درناحیه سابکندیل و زاویه فک تحتانی بود.
شیوع شکستگی در روستاها بیشتر در ناحیه زاویه و در شهرستانها و مرکز استانها سابکندیل و تنه بود. در تابستان شکستگیهای تنه، زاویه و سابکندیل شایعتر بود.
در تصادف با اتومبیل راننده بیشتر دچار شکستگی سابکندیل و بعد به طور مساوی تنه ، سمفیز و پارا سمفیز و در سرنشین کنار صندلی راننده بیشتر سمفیز، زاویه و آلوئول و در صندلی عقب بیشتر تنه بود. در عابرین پیاده ای که با اتومبیل تصادف کرده بودند شکستگی بیشتر در ناحیه تنه و سابکندیل بود. در تصادف با اتومبیل در سرنشینانی که کمر بند ایمنی داشتند شکستگی بیشتر در ناحیه سمفیز و پاراسمفیز بود و در افراد بدون کمر بند ایمنی، شیوع بیشتری در ناحیه تنه و سابکندیل دیده می شد.
در تصادف باموتور سیکلت، راننده بیشتر دچار شکستگی های پاراسمفیز و سابکندیل و فرد همراه راننده بیشتر دچار شکستگی سمفیز شده بود. در عابرین پیاده ای که با موتور سیکلت تصادف کرده بودند شکستگی در ناحیه سمفیز وپارا سمفیز بیشتر دیده شد. اگر سرنشین موتور سیکلت بدون کلاه ایمنی بود الگوی شکستگی فک تحتانی بیشتر به نفع سابکندیل و سمفیز می شد و اگر کلاه ایمنی داشت بیشتر شکستگی در ناحیه آلوئول دیده می شد. بیشترین اتیولوژی مربوط به تصادف باماشین (3/28%) بود. الگوی شکستگی ها در نزاع بیشتر به نفع زاویه و در افتادن بیشتر پاراسمفیز، سمفیز و سابکندیل بود در ورزش بیشتر سابکندیل و در دیگر موارد (لگد حیوان) زاویه و سمفیز بود.
بحث: ارزیابی بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی فک و صورت بیمارستان امام تبریز نشان داد که بیشترین اتیولوژی شکستگی های فک تحتانی، تصاف با اتومبیل بوده که الگوی آن با کمربند ایمنی بیشتر به نفع سمفیز و پارا سمفیز و بدون کمربند ایمنی تنه و سابکندیل می باشد. بیشترین شکستگی های فک تحتانی در فصل تابستان و شگستکی های فک تحتانی در این فصل بیشتر در ناحیه تنه، زاویه و سابکندیل است شکستگی در جنس مذکر و درسن 15-30 سال بیشتر بوده و الگوی آن به نفع سابکندیل و زاویه است.