بررسی ارزش تشخیصی Bone sounding جهت تعیین سطح استخوانی در دیفکت های پریودنتال II، I و III دیواره
Abstract
مقدمه: اندازه گیری سطح استخوان آلوئولار در بیماری های پریودنتال از اهمیت فراوانی برخوردار است، چرا که طرح ريزي نوع جراحی لازم و نیز پاسخ به درمان را تحت تاثیر قرار می دهد. این اندازه گیری طی جراحی دقیق ترین نتایج را ارائه می دهد.امروزه پروب کردن از طریق لثه جهت تعيين سطح استخوان به عنوان جایگزینی مناسب برای روش جراحی و مشاهده مستقيم ضايعه استخواني مطرح شده است که علاوه بر غیرتهاجمی بودن، از دقت بالایی نیز برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی ارزش تشخيصي Bone sounding جهت تعيين سطح استخواني در ديفكت هاي پريودنتال I، II و III ديواره مي باشد.
مواد و روشها: در اين مطالعه، 90 دندان دارای بیماری پریودنتال مزمن از 37 بيمار با ضایعه استخوانی عمودی يك، دو یا سه دیواره (30 مورد از هر کدام) مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از پروب ویلیامز، سطح استخوان در سه سطح مزیوباکال، مزیولینگوال و میدمزیال از لبه استنت اندازه گیری شده و ثبت گردید. میزان متوسط این سه سطح به عنوان سطح استخوان در هر نوع ضایعه درنظر گرفته شد. نتایج حاصله با میزان اندازه گیری شده طی جراحی مقایسه گردید. اطلاعات به دست آمده با روش هاي آناليز آماري Paired T test و Pearson’s correlation مورد ارزيابي و بررسي قرار گرفتند.
نتایج: در 90 دندان مطالعه شده، 30 مورد يك دیواره، 30 مورد دو دیواره و 30 مورد سه دیواره بودند. میزان همبستگی بالا و ارزشمندی بین نتایج حاصل از پروب از طریق لثه و اندازه گیری طی جراحی به دست آمد (97/0، 94/0 و 95/0 به ترتیب در ضایعات يك، دو و سه دیواره؛ 001/0 > p). سطح استخوانی اندازه گیری شده توسط پروب از طریق لثه در ضایعات يک، دو و سه دیواره به طور متوسط به ترتیب 11/0، 53/0 و 18/0 میلی متر کمتر از مقادیر اندازه گیری شده طی جراحی بود (p به ترتیب 172/0، كمتر از 001/0 و 188/0).
نتیجه گیری: بیشترین دقت پروب از طریق لثه در اندازه گیری سطح استخوانی در ضایعات يک دیواره و سپس سه دیواره مشاهده می شود. هر چند این نتایج در انواع دو دیواره از نظر آماری، جایگزینی اندازه گیری طی جراحی با پروب از طریق لثه را توصیه نمی کند؛ ولی با توجه به نتایج مطالعات مشابه و تفاوت قابل چشم پوشی از نظر بالینی می توان پروب از طریق لثه را جایگزین روش تهاجمی جراحی نمود.