مقایسه سازگاری نسجی دو نوع Mineral Trioxide Aggregate سفید و خاکستری و دو نوع سیمان پرتلند تیپ II و تیپ V در بافت همبند موش صحرایی
Abstract
MTA ماده ای است که از زمان معرفی تا کنون بطور وسیعی بعنوان ماده پر کننده انتهای ریشه، پالپ کپ، ترمیم پرفوریشن ها و سایر اعمال درمانی اندودنتیکس استفاده شده است.MTA و سیمان پرتلند (PC) از نظر بسیاری از خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی با هم شباهت دارند. تاکنون مطالعات زیادی بطور In Vitro و In Vivo در مورد سازگاری زیستی MTA خاکستری (GMTA) انجام شده است ولی مطالعات کمی در مورد زیست پذیری MTA سفید(WMTA) و بویژه سیمان پرتلند (PC) به انجام رسیده است.
هدف
هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه سازگاری نسجی GMTA و WMTA و دو نوع سیمان پرتلند تیپ (PCII) II و تیپ (PCV) V در بافت همبند زیر جلدی موش صحرایی است.
مواد و روشها
مخلوط GMTA، WMTA، PCIIو PCV را با آب مقطر (DW) در تیوب های پلی اتیلنی قرار داده و در بافت همبندی زیر جلدی 60 موش صحرایی نژاد Sprague- Dawley (SD) کاشته شد. نمونه های بافتی جمع آوری شده، 60،30،15،7و90 روز بعد از کاشت، بررسی و درجه التهابی آنها به ترتیب زیر مشخص شدند:
درجه التهابی صفر: بدون سلول التهابی؛ درجه التهابی یک: سلولهای التهابی تکی و پراکنده، بدون وجود ادم؛ درجه التهابی دو:> 25 سلول التهابی، ادم بهمراه رسوب فیبرهای کلاژن به شکل مواج و فیبروزیس؛ درجه التهابی سه: 25-125 سلول التهابی، ادم و احتقان عروقی بهمراه رسوب فیبرهای کلاژن و فیبروزیس؛ درجه التهابی چهار: <125 سلول التهابی، ادم، احتقان عروقی و رسوب فیبرین.
اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون واریانس یک راهه و چند راهه (ANOVA) و LSD بررسی شد.
نتایج
تمام مواد مورد آزمایش، پس از 90 روز بخوبی توسط بافت ها تحمل شده بودند به جزء گروه PCII که به طور معنی داری میانگین درجه التهابی بالاتری داشت(05/0 P<) . این درجات در روز هفتم در گروههای GMTA، WMTA، PCII، PCV و کنترل به ترتیب:15/0 ± 22/3 ،12/0 ± 42/3، 25/0 ± 93/2، 14/0 ± 51/3 و 10/0 ± 07/2 بود که پس از 90 روز این مقادیر به ترتیب: 00/0 ± 00/0 ، 11/0 ± 15/0، 20/0 ± 04/1، 09/0 ± 30/0 و 08/0 ± 18/0 رسید.
نتیجه گیری
گرچه مخلوط GMTA و آب مقطر میانگین التهابی (صفر) را نشان داد، بنظر می رسد که سایر مواد شامل WMTA، PCV و حتی PCII علی رغم درجه التهابی بالاتر می توانند از نظر کلینیکی جایگزین مناسبی برای GMTA باشند. با این وجود باید در استفاده از سیمان پرتلند بویژه تیپ II آن در کلینیک احتیاط کرد و انجام مطالعات بیشتر برای اثبات یافته ها ضرورت دارد.