مقایسه اثر مهاری ده عصاره گیاهی بر روی استرپتوکوک موتانس و کاندیدا آلبیکنس در محیط آزمایشگاهی
Abstract
مقدمه : با پیشرفت علوم و توجه بیشتر به مساله بهداشت، استفاده از مواد دارویی رو به افزایش است. با توجه به اثرات جانبی ، هزینه و دشواری تولید مواد شیمیایی دارویی، استفاده از گیاهان دارویی که دارای عوارض جانبی کمتر و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر هستند، به تازگی مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، تحقیقات بر روی اثرات ضد میکروبی گیاهان مختلف اهمیت خاصی دارد.
زمینه و هدف : در این پایان نامه ی تحقیقاتی تلاش شده است تا اثر ضد میکروبی ده گیاه دارویی بر روی دو سوش دهانی : استرپتوکوک موتانس و کاندیداآلبیکنس مورد ارزیابی قرار گیرد. گیاهان بر اساس استفاده سنتی دارویی و نتیجه تحقیقات قبلی انتخاب شدند که عبارتند از : دارچین- نعناع- آویشن- میخک- بابونه - مریم گلی - رزماری - درخت چای - سیر - پونه.
روش کار : پس از تهیه عصاره های متانولی از این گیاهان ، در پلیت هایی که استرپتوکوک موتانس کشت داده شده بود ، یک دیسک حاوی عصاره ی گیاهی و یک دیسک حاوی کلرهگزیدین و در پلیت های مربوط به کاندیداآلبیکنس یک دیسک حاوی عصاره ی گیاهی و یک دیسک آغشته به نیستاتین ویک دیسک محتوی کلر هگزیدین به عنوان کنترل مثبت قرار داده شد.
و همچنین در تمام پلیت ها، یک دیسک خالی و یک دیسک حاوی متانول به عنوان کنترل منفی قرار داده شده و پس از 24 ساعت قطر هاله ی عدم رشد در اطراف هر عصاره ی گیاهی با قطر هاله عدم رشد دیسک های کنترل مثبت درپلیتهای مربوطه ، باآنالیز آماری T test مقایسه گردید و قدرت آنتی میکروبیال هر عصاره ی گیاهی تعیین شد.
یافته ها و نتایج : طبق نتایج حاصله، گیاهان دارچین- سیر- بابونه- مریم – میخک وآویشن روی رشد کاندیداآلبیکنس و گیاه رزماری برروی رشد استرپتوکوک موتانس خاصیت مهاری داشتند.