نقش دهانشویه سدیم فلوارید 0/2درصد در پیشگیری از پوسیدگی دندان براساس شاخص DMFT
Abstract
مقدمه: پوسیدگی دندانی همچنان مشکلی عمده در حوزه بهداشت دهان و دندان است و توجه به پیشگیری از این عارضه بیش از درمان آن اهمیت دارد. فلوراید نقش مهمی را در جلوگیری از پوسیدگی و بهبود بهداشت دهان و دندان ایفا میکند. استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید یکی از رایج ترین راههای مصرف فلوراید است و دهانشویه سدیم فلوراید 2/0 درصد مهمترین دهانشویه فلوراید مورد مصرف محسوب میشود. استفاده از دهانشویه فلوراید در مدارس یکی از روشهای مرسوم در ارتقاء بهداشت دهان و دندان است.
هدف: مطالعه حاضر جهت تعیین میزان کارآیی دهانشویه سدیم فلوراید 2/0 درصد در جلوگیری از پوسیدگی دندان با توجه به شاخص DMFT انجام گرفته است.
روش کار و مواد: در این مطالعه دو گروه شاهد و مورد وجود داشت. در هر گروه 100 دانش آموز به طور تصادفی و از بین مدارس ابتدایی شهر تبریز انتخاب شده بودند. دانش آموزان گروه مورد طی سه سال گذشته در برنامه استفاده از دهانشویه فلوراید در مدارس شرکت داشتند اما گروه شاهد از این برنامه سود نبرده بودند. بررسی این دو گروه، توسط معاینه داخل دهانی و به کمک شاخص DMFT صورت گرفت.
یافتهها: در مجموع به دنبال استفاده از دهانشویه سدیم فلوراید 2/0 درصد، میانگین شاخص DMFT در گروه مورد نسبت به گروه شاهد 5/51 درصد کاهش پیدا کرد. میانگین کاهش برای شاخصهای Decay، Missing، Filling به ترتیب برابر با 45، 44 و 59 درصد محاسبه شد. کاهش شاخص DMFT در گروه مورد نسبت به شاهد از نظر آماری معنیدار بود (001/0 > P) کاهش آماری معنیداری بر اساس شاخصهای Decay و Filling در گروه مورد مشاهده شد (به ترتیب 042/0 = P و 016/0 = P)، اما تفاوت بین دو گروه بر مبنای شاخص Missing از نظر آماری معنیدار نبود (361/0 = P).
نتیجهگیری: از یافتههای حاصل در این مطالعه میتوان چنین نتیجه گرفت که برنامه استفاده هفتگی از دهانشویه سدیم فلوراید 2/0 درصد در مدارس ابتدایی شهر تبریز موفق بوده است و میتواند در ارتقاء بهداشت دهان و دندان نقش مهمی را ایفا کند.