تهیه اندازه های سفالومتری برای آنالیز مش دیاگرام برای دانشجویان دانشکده دندانپزشکی تبریز
Abstract
زمینه و هدف:
راديوگرافي سفالومتري يك روش تشخيصي مهم در ارتودنسي مي باشد.آناليز مش در واقع یک آنالیز نسبت ها می باشد كه ما را قادر مي سازد بر اساس ويژگي های شخصي هر فرد به بررسي تناسب اجزا اسكلتي و صورتي او بپردازيم. در انالیز مش دیاگرام از رادیوگرافی های بر اساس NHP که از قابليت تكرارپذيري و اعتماد بالايي برخوردار است استفاده می گردد.مقادير نرمال ابتدايي براي آناليز مش از جامعه ي سفيدپوست آمريكايي اروپايي بدست آمده است. با توجه به اهمیت این آنالیز و نیاز به تهیه مش دیاگرام برای جوامع مختلف این تحقیق بمنظور رسیدن به اهداف زیر انجام گرفت:
1 - تهيه دياگرام مش نرمال براي جمعيت ايراني توسط رايانه
2 - مقايسه دياگرام مش نرمال جامعه ي ايراني با جامعه ي سفيدپوست آمريكايي اروپائی و جامعه سياهپوست آفريقايي آمريكايي توسط رايانه
مواد و روش ها:
تعداد 40رادیوگرافی لاترال سفالومتری بر پایه موقعیت طبیعی سر(NHP) که از میان دانشجویان دانشکده دندانپزشکی تبریز شامل 20 پسر و 20 دختر بالغ بامیانگین سنی 23سال دارای شرایط زیر تهیه گردید:
الف) داشتن اكلوژن Cl I با کرادینگ کمتر از 4 میلیمتر
ب) داشتن صورت متناسب در نمای فرونتال و لاترال در معاینه کلینیکی و فقدان هرگونه اختلال ظاهری در سه پلن از فضا
ج)نداشتن سابقه درمان ارتدنسي یا جراحی فک و سابقه كشيدن دندان دائمي
در تمام مراحل آنالیز مش دیاگرام و مراحل تهیه نمودار نرمال و مقایسه بین دو جنس ایرانی با یکدیگر و با جوامع غیر ایرانی از رایانه استفاده گردید.
به کمک نرم افزار SPSS 17 میانگین و انحراف معیار به تفکیک دو جنس برای افراد مطالعه بدست آمد و با روش آماری independant t-test مقایسه بین دوجنس انجام گرفت. از One sample t-test نیز برای مقایسه نتایج افراد مورد مطالعه با نژادهاي سفيد پوست آمريكايي – اروپايي و سياهپوست آفريقايي آمريكايي استفاده گردید.
یافته ها:
بر اساس نتایج بدست امده در افرادمورد مطالعه، مقدار زاويه نازولبيال ، ضخامت لب بالا ، بافت نرم چانه، ارتفاع راموس و زاويه گونيال در پسرهای بالغ بیشتر از دختران بالغ بود. در مقایسه بین افراد این مطالعه و سفیدپوستان آمریکائی-اروپائی، ارتفاع صورت فوقاني، برجستگی بيني و ارتفاع راموس در افراد مورد مطالعه بیشتر از گروه آمریکائیان سفيد پوست بود.
نتیجه گیری:
با در دسترس قرار گرفتن دیاگرام مش نرمال ویژه جامعه مورد مطالعه (جامعه ایرانی)توسط تحقیق حاضر میتوان به آنالیز مش برای رسیدن به تشحیص دقیقتر بیماران ارتدنسی اقدام کرد.