بررسی اثر افشانه های ضدعفونی کننده دکونکس، میکروتن، آلپروسید و یونی سپتاپلاس در از بین بردن استافیلوکوک اورئوس انتقال یافته به قالب های آلژینات و پلی وینیل سایلوکسان
Abstract
کنترل عفونت در رشته دندانپزشکی اهمیت و جایگاه ویژه ای دارد.بیمار، دندانپزشک وسایر افراد مرتبط با این رشته همواره درمعرض خطر ابتلا به بیماریهای عفونی قرار دارند. کنترل عفونت نه تنها شامل پیشگیری از انتقال بیماری های عفونی نظیر ایدز ، هپاتیت و سل می باشد بلکه شامل جلوگیری از انتقال متقاطع میکرو ارگانیسم های پاتوژن فلور دهان نیز می باشداما متأسفانه برخی از دندانپزشکان از این امراطلاع کافی ندارند. شاخه های مختلف تخصصی بر اساس حیطه عملکردی و نحوه فعالیتشان به صورتهاي متفاوت با این مسئله روبرو می شوند.در رشته پروتزهای دندانی با توجه به اینکه بخشی از فعالیتها در خارج از مطب و توسط تکنسین صورت می گیرد کنترل عفونت حیطه وسیعتری را در بر می گیرد.قالبها و سایر وسایل ارسالی به لابراتوار می توانند بعنوان منبع آلودگی عمل کنند. بعلاوه می توانند به عنوان یک محیط کشت برای میکرو ارگانیسم ها باشند که ضرر احتمالی آن متوجه بیمار ، دندانپزشک ، تکنسین لابراتوار و پرستار دندانپزشکی است. باکتری ها از جمله مهم ترین میکرو ارگانیسم ها محسوب می شوند وبه نظر می رسد اولین و مهمترین منبع آلودگی قالب ها و سایر وسایل، همان باکتری های فلور دهان باشد. از آنجا که مواد قالب گیری و ایندکس های ثبت روابط اکلوزالی نمی توانند در مقابل حرارت تحمل کافی داشته باشند بالاجبار ضدعفونی کننده های شیمیایی متد انتخابی برای ضد عفونی نمودن این مواد و وسائل هستند. برای ضد عفونی کردن محصولات بسیاری به بازار عرضه گشته اند. در اين تحقیق اثر افشانه هاي دكونكس، ميكروتن ،آلپروسيد و يوني سپتا پلاس را روی استافيلوكوك اورئوس را که به قالب های آلژینات و پلی وینیل سایلوکسان انتقال یافته اند با هم مقایسه میکنیم تا توانائی عملکرد آنها را در امر ضد عفونی نمودن قالب ها ارزیابی كنيم.
مواد و روش :در اين مطالعه نمونه هاي مورد بررسي شامل 150 قالب گرفته شده از مدل فك بالا مي باشند كه 75 عدد از قالبها با آلژينات و 75 عدد ديگر با پلي وينيل سايكوكسان گرفته شد. همه قالبها با استفاده از باكتري استافيلوكوك آورئوس آلوده شدند. سپس به آزمايشگاه ارسال و مورد كشت ميكروبي قرار كرفتند. تعداد باكتريهاي موجود يادداشت گرديد. در مرحله بعدي قالبهاي مذكور به چهار قسمت 15 تايي تقسيم شده و هر دسته 15 تايي از قالبها با يكي از مواد ضدعفوني كننده، ضدعفوني شده و مجددا مورد كشت ميكروبي قرار گرفتند. تعداد باكتريهاي باقي مانده يادداشت گرديد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماري SPSS/15 و آزمونهاي آماري توصيفي (درصد، ميانگين و انحراف استاندارد) و آزمونهاي آماري تحليلي(Chi-square , Pair t-test) مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
يافته ها:نتايج بدست آمده از تجزيه و تحليل اطلاعات اختلاف معني داري بين ميانگين باكتريهاي موجود قبل و بعد از استفاده از مواد ضدعفوني كننده نشان داد (05/0P< ). استفاده از هر چهار نوع ماده ضدعفوني كننده بيش از 70 درصد باكتريهاي استافيلوكوك اورئوس را در هر دو نوع قالب به صفر رساند. مقايسه ميانگينهاي باكتريهاي باقيمانده بعد از استفاده از چهار ماده ضدعفوني كننده اختلاف معني داري را نشان ندادند (31/0=P).
جمع بندي و نتيجه گيري كلي:مطالعه حاضر نشان داد كه اثر هر چهار نوع ماده ضدعفوني كننده بر روي باكتريهاي استافيلوكوك اورئوس در هر دو نوع قالبگيري تقريبا يكسان بوده و اختلاف چشمگيري نداشت. در كل اين چهار ماده با از بين بردن بيش از 70% باكتريها نشان دادند كه از قدرت ضدعفوني كنندكي بالايي برخوردار هستند