بررسی اثرات داروی ظهور تضعیف شده روی کیفیت تصویر فیلم های Insight و Ektaspeed plus
Abstract
زمینه و هدف: ناکارآمدی ظهور و ثبوت فیلم علت اصلی کیفیت نامطلوب رادیوگراف ها و در نتیجه دوز اشعه بیشتر برای بیمار و اتلاف وقت دندانپزشک است. همچنین کاهش اشعه برای بیمار با فیلمهای با سرعت بالاتر (حساسیت بیشتر) امکانپذیر است. هدف این مطالعه ارزیابی اثرات داروی ظهور تضعیف شده روی کیفیت تصویری فیلم های با سرعت E و F بود.
مواد و روش ها: با 120 عدد (12 سری 10 تایی) فیلم Ektaspeed plus (E) و 120 عدد (12 سری 10 تایی) فیلم Insight (F) از ناحیه مولر-پرمولر فانتوم رادیوگرافی پری اپیکال تهیه شد. 6 سری از هر دو نوع فیلم بصورت اتوماتیک و 6 سری نیز بصورت دستی ظاهر شدند. اولین سری از هر دو نوع فیلم – در هر دو نوع سیستم ظهور و ثبوت – با داروی ظهور تازه ظاهر شدند. سری دوم در روز سوم، بقیه فیلمها در روزهای ششم، نهم، دوازدهم و ... تا روز سی و سوم ظاهر شدند. رادیوگرافی های تهیه شده شماره گذاری شدند و در داخل فریم، مانت شدند. سپس این رادیوگرافی ها توسط 3 رادیولوژیست بعنوان مشاهده گر ارزیابی شدند. به تصاویری که از نظر تشخیص خوب بودند، نمره 2، به تصویر مناسب نمره 1 و به تصویر نامناسب نمره صفر داده شد. میزان توافق بین داوران، توسط شاخص کاپا (kappa) سنجیده شد. همچنین در این مطالعه برای مقایسه دو نوع فیلم به لحاظ کیفیتشان در هریک از مراحل 12 گانه از آزمون Mann-Whitney U استفاده شد.
یافته ها: میزان توافق بین داوران عالی بود (ضریب k بین مشاهده گر اول و دوم 99/0 و بین مشاهده گر اول و سوم 98/0 و بین مشاهده گر دوم و سوم 93/0 بود). میزان P-value در مشاهده گر اول بین فیلم E و F در روش اتوماتیک 99/0 و در دستی 87/0 در مشاهده گر دوم در روش اتوماتیک 95/0 و در روش دستی 83/0 و در مشاهده گر سوم در روش اتوماتیک 915/0 و در روش دستی 99/0 بود.
نتیجهگیری: تضعیف داروی ظهور در روش اتوماتیک سریعتر از روش دستی است. هیچ تفاوت معنی داری از لحاظ کیفیت تشخیصی بین فیلم Ektaspeed plus و Insight وجود ندارد.