بررسی میزان تغییرات کورتکس زاویه فک پایین با استفاده از رادیوگرافی پانورامیک در زنان
Abstract
مقدمه: استخوان فک پایین همانند سایر استخوان های بدن دارای برخی شاخص های آناتومیک می باشد که به کمک این شاخص ها می توان در سنین مختلف تغییرات استخوانی را از نظر بعد کمی و کیفی توسط روش های مختلف تصویربرداری زیر نظر گرفت. استئوپوروز از جمله مشکلات بزرگ افراد کهن سال به خصوص زنان یائسه می باشد. هدف از این مطالعه استفاده از شاخص آناتومیکی فک پایین (کورتکس زاویه مندیبل) و بررسی ضخامت آن در هر دو سمت راست و چپ در رادیوگرافی پانورامیک و ارزیابی میزان تحلیل استخوان در گروههای سنی مختلف است.
روش بررسی : با استفاده از روش نمونه گیری آسان از میان بانوان متقاضی رادیوگرافی پانورامیک مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی تبريز 200 مورد انتخاب شدند که هیچکدام سابقه بیماری سیستمیک استخوان، مصرف داروهای هورمونی و هیسترکتومی نداشته اند سپس از بیماران سوالاتی در رابطه با میزان تحصیلات، شغل، وضعیت تاهل، تعداد زایمان، سن، وضعیت یائسگی و سابقه کمر درد پرسیده شده و در پرسشنامه قید گردید و به دنبال آن آنالیز آماری انجام شد.
نتایج : پس از محاسبات آماری مشخص شد که با افزایش سن،میزان تحلیل استخوان افزایش یافته و این روند با یائسه شدن بیمار شدت بیشتری می یابد که می تواند به علت کاهش هورمون های جنسی در بانوان باشد (0001/0 P>). در مواردی که بیماران تعداد زایمان بالایی داشته اند میزان تحلیل استخوان بیشتر بوده است، هم چنین بیمارانی که از تحصیلات بالایی برخوردار بودند میزان تحلیل استخوان کمتری داشتند و در بانوانی که سابقه کمر درد داشته اند نسبت به سایرین افراد میزان تحلیل استخوان بیشترین مشاهده شد (0001/0 P>).
نتیجه گیری: بر اساس یافته های تحقیق مشخص گردید که می توان به کمک رادیوگرافی پانورامیک و با استفاده از ضخامت کورتکس مندیبل، روند تحلیلی استخوان فک پایین را از بعد کمی، پیگیری و مشخص نمود.