بررسی اثر دهانشویه گیاهی حاوی اسانس Pistacia Mutica بر تشکیل اولیه پلاک دندانی و شاخص لثه ای
Abstract
پلاک دندانی ، بیوفیلم یبییفییم چسبنده به سطوح دندانییبه عنوان عامل اتییلوژییکاصلییبییارییهاییپرییدنتال مطرح مییباشد؛لذا ککترل پلاک دندانییهمواره مورد توجه وییه بوده است. در ایی راستا براییغلبه بر محدودیی هاییککترل مککنییکیپلاککدندانییروش هاییککترل شیییییییآن مطرح گردییه است. هدف از این مطالعه تعییی اثر دهان شویی گییهییحاوییعصاره گیاه ون (PM) Pistacia mutica بر تشککی پلاککدندانییو شاخص لثهاییاست. مواد و روشها: در یک ککر آزمایییبالییییکک بصورت Single Centre, Cross-over, randomized latin-square-controlled ، تعداد 28 بیمار ( 13 مرد و 15 زن) انتخاب شدند و میانگین سنی بیماران 5/2-+32/8 مورد بررسی قرار گرفتند. اثر دهان شویی گییهییحاوییعصاره Pistacia mutica بر تشککی پلاککدندانیی شاخص لثهاییو میزان رضایتمندی آنها از طعم دهانشویه ها مورد مقایسه قرار گرفت. نتایی :. میینگیی شاخص پلاککدر مصرف دارونما بالاتریی مییان (53/4) در حالیکه با مصرف دهانشویی حاوییعصارهPM شاخص پلاککدندانیی(34/36درصد) بطور معنییدارییککتر از دارونما گردید( P P). شاخص لثه ایییدر ککر هگزیییی به مییان 0/21 درصد ککتر از عصاره PM بود( 0/001 > P) مییان رضایتمندی از طعم دهانشویی در دهانشویی حاوییعصاره PM برابر 68/92 و دارونما 69/16 و در ککر هگزیییی 33/96 بود . میینگیی شدت رنگ گرفتگیی در دارونما 0/188 ، در دهانشویی حاوییعصارهPM برابر 0/311 و در دهانشویی ککر هگزیییی 1/78 بود بنابرایی ککتریی شدت رنگ گرفتگییدر دهانشویی حاوییعصارهPM است( 0/001 > P). نتییهگیییی: از مجموع نتایج حاصل از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که بکارگیری دهان شویه عصاره PM میتواند بعنوان یک ترکیب موثر ضد تشکیل پلاک عمل نماید که باعث کاهش شاخص لثه ای نیز می گردد این دهانشویه در عین حال فاقد اثرات جانبییداروهای شیمیایی نظر کلرهگزیدیدن بوده و از پذیرش مطلوبی برخوردار است.