تاثیر استفاده از پروتز های کامل دندانی بر حس چشایی و بویایی
Abstract
[بدون چکیده] مقدمه: عمده استفاده كنندگان از پروتز كامل افراد مسن هستند. افزايش سن در افراد بي دندان باعث تغييراتي در محيط دهان، مخاط، بزاق، حس چشايي و بويايي و ... مي شود. تجارب كلينيكي نشان مي دهد كه به دليل ایجاد تداخل در راه هوايي طبيعي بين حفرات دهان و بيني توسط پروتز متحرك بالا، بايد اختلالاتي در چشايي و بويايي ايجاد شود.
هدف :هدف از اين مطالعه، بررسي تأثير پروتز كامل فك بالا بر روي حواس چشايي و بويايي بود.
مواد و روش كار: در اين مطالعه مداخله اي ، حس چشايي و بويايي 30 بيمار داراي پروتز كامل (15 مرد و 15 زن با ميانگين سني 74±93/52) در سه نوبت ( قبل از گذاشتن پروتز كامل، سه روز بعد از گذاشتن پروتز كامل و يك ماه بعد از گذاشتن پروتز كامل) مورد ارزيابي قرار گرفت. از ساكارز (3/0 و 03/0 مول)،اسيد سيتريك (24/0 و 024/0 مول)، نمك طعام (9/0 و 09/0 مول) و آب مقطر ( در دو نمونه) براي بررسي حس چشايي واز آدامس نعناعي و دارچيني براي بررسی حس بويايي استفاده شد.
داده هاي به دست آمده به وسيله روشهاي آماري توصيفي (فراواني، درصد فراواني، ميانگين±انحراف معيار) و با استفاده از نرم افزار آماري SPSS/15 مورد بررسي قرار گرفت از تستهاي آماري ANOVA، 2χ،Chi-squaire براي مقايسه داده ها استفاده شد. دراین مطالعه05/0P< بعنوان سطح معني داری درنظرگرفته شد.
نتايج : ميانگين زمان تشخيص مزه قبل از گذاشتن پروتز 52/3 ±23/5 ثانيه بود كه سه روز پس از گذاشتن پروتز به 4/3±80/4 ثانيه و يك ماه بعد از گذاشتن پروتز به 63/2±54/4 ثانيه كاهش يافت.این تغییرات از نظر آماري معني دار نبود (149/..(P=
زمان تشخيص بو، سه روز بعد از گذاشتن پروتز نسبت به قبل از گذاشتن آن، افزايش يافت ولي يك ماه بعد از گذاشتن پروتز، اين زمان كاهش يافته بود. البته این تغییرات نیزاز نظر آماري معني دار نبود. (294/0P=).
ميانگين در صد خطا در تشخيص مزه و بو قبل و بعد از گذاشتن پروتز كامل، تفاوت معني داري نداشت.
نتيجه گيري: پروتز كامل فك بالا، تأثيري روي حس چشايي و بويايي از طريق دهان ندارد.