بررسی میزان فلوراید آب آشامیدنی شهر تبریز و نعیین مقدار مورد نیاز آن در سال 1389
Abstract
فلوراید یکی از عناصر معدنی موجود در طبیعت است که بطور طبیعی در تمامی منابع آب حتی اقیانوسها وجود دارد. این هالوژن به شدت با سایر عناصر ترکیب می شود. بنابراین در طبیعت بصورت یون فلوراید یافت نمی شود و بصورت فلورین وجود دارد.نقش این عنصر در پیشگیری ار پوسیدگی و مقاوم سازی دندان بیش از صد سال است که شناخته شده است. بدین منظور فلوراید را به روشهای مختلف به عنوان مکمل به کار بردهاند همچون اضافه کردن آن به خمیردندانها، دهانشویهها، شیر یا نان و در نهایت اضافه کردن آن به آب آشامیدنی پیشنهاد میگردد. فلوراید اپیتیم یا غلظتی از فلوراید که خاصیت ضدپوسیدگی خود را با حداقل ریسک ایجاد فلوروزیس داشته باشد در حد 1ppm تعیین گردیده است. مناسبترین غلظت فلوراید در آب آشامیدنی بر حسب درجه حرارت منطقه تعیین میگردد. هدف از این مطالعه بررسی میزان فلوراید آب آشامیدنی شهر تبریز و تعیین مقدار مورد نیاز آن در سال 1389 است. مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی، مقدار فلوراید مخازن آب شرب شهرستان تبریز در مخازن مختلف مورد بررسی قرار دادیم. نتایج و نتیجه گیری:میانگین غلظت فلوراید در نوبت اول(فصل بهار) در 8 مرکز مورد آزمایش 0/040 0/109 بود. میانگین غلظت فلوراید در نوبت دوم(فصل تابستان) در 8 مرکز مورد آزمایش 0/024 0/101 بود. که اختلاف موجود از لحاظ آماری معنیدار نبود که بیانگر سطح پایین فلوراید آب آشامیدنی شهر تبریز می باشد که این امر نیاز به افزودن مکمل فلوراید به آب آشامیدنی شهر تبریز را آشکار می کند.