بررسی PH بزاق در مبتلایان به دیابت نوع 2 با افراد سالم مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی تبریز در سال 90-91
Abstract
بزاق نقش بسیار مهمی در هومئوستاز حفره دهان ایفا می کند، زیرا موجب ایجاد تعادل در اکوسیستم حفره دهان می شود. با توجه به نقش بسیار مهم و اعمال فراوان بزاق در حفره دهان، در این مطالعه به مقایسه میزان pH بزاق، یکی از پارامترهای مهم این مایع دهانی، در بیماران مبتلا به دیابت و افراد سالم در بیماران مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی تبریز پرداختیم. مواد و روش کار: در این مطالعه 48 نفر بیمار مبتلا به دیابت نوع II به عنوان گروه مورد و تعداد 48 نفر فرد سالم به عنوان گروه شاهد که در طول 6 ماه دوم سال 1390 به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی تبریز مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. پس از توضیح اهداف طرح به بیمار در صورت رضایت وی، مقدار 1 میلی لیتر از بزاق فرد با استفاده از سمپلر برداشته شده و در ظرف در بسته به آزمایشگاه ارسال گردید. برای اندازه گیری سطح pH در آزمایشگاه از دستگاه Metrohm استفاده شد. جهت تعیین معنی دار بودن تفاوت بین سطح pH بزاق در افراد دیابتی و افراد غیر دیابتی از آزمون Student t-test استفاده شد. در این مطالعه میزان p<0.05 معنی دار تلقی گردید. یافته ها: میانگین مقدار PH در افراد دیابتی 0/71 6/96 و در افراد سالم 0/58 7/53 بود که مطابق آزمون Student t-test میانگین مقدار PH در دو گروه دیابتی و سالم معنیدار بود ( 0/001> P). بررسی نتایج آزمون دقیق فیشر نشان داد که تفاوت تعداد زن و مرد به تفکیک گروه دیابتی و سالم معنی دار نمی باشد ( 0/05 < P و X2=0/445). آزمون Student t-test نشان داد میانگین سن در دو گروه دیابتی و سالم معنی دار نبود (0/114 = p). مطابق با آزمون ضریب هیبستگی پیرسون ملاحظه گردید که بین قند خون و HBA1C و مقدار pH همبستگی معنی داری وجود ندارد ( 0/05< P). نتیجه گیری: بر اساس یافته های حاصل از این مطالعه، میزان pH بزاق در افراد دیابتیک کمتر از افراد سالم بود.