بررسی تاثیر غلظت های مختلف نانو ذرات زیرکونیا و دماهای مختلف سینتر کردن بر روی چقرمگی شکست و سختی
Abstract
یکی از مهمصترین نقاط ضعف رستوریشنصهای تمام سرامیکص، خواص مکانیکی آنهاست که مانع کاربردشان در نواحی خلفی دهان صشده است. با معرفی زیرکونیا، خواص مکانیکی این مواد تا حدودی بهبود یافته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر افزودن درصدهای مختلف وزنی نانوزیرکونیا به In-Ceram Zirconia بهصمنظور بهبود خواص مکانیکی این ماده می باشد. مواد و روش کار: در این مطالعه درصد وزنی نانوزیرکونیا (0، 1، 2، 4و 8%) و دمای سینترینگ (900، 1000، 1100و 1180 درجه سانتی گراد) آن بعنوان پارامترهای متغیر در 5 سطح تعیین شد. طراحی آزمایش توسط متد فاکتوریال صورت گرفت و حداقل 20 آزمایش با تکرار 5 تایی تعیین گردید. نرم افزار DX7 جهت آنالیزهای آماری بکار گرفته شد. تعداد کل نمونهصها، 100 عدد تعیین شد. پودر In-Ceram Zirconia با درصد وزنی مختلف شامل 1،2،4و8 % نانوزیرکونیا مخلوط و نمونهصهایی با اندازه-های استاندارد تهیه گردید و به روش توصیه شده توسط کارخانه سازنده، پخته شدند. سپس نمونهصها تحت آزمون سختی ویکرز قرار گرفتند. میزان سختی و اندازه ترکصها (جهت محاسبه چقرمگی شکست) با استفاده از میکروسکوپ نوری اندازهصگیری شدند. همچنین خصوصیات سطحی ذرات نیز توسط میکروسکوپ الکترونی بررسی شدند. کلیه آنالیزهای آماری شامل مقایسه میانگین، مد، میانه و آزمون آماری ANOVA و تفاوت بین خواص مکانیکی چهار گروه مذکور در مقایسه با گروه شاهد و تعیین شرایط بهینه با استفاده از نرم افزار طراحی آزمایش تحت آنالیز قرار گرفتند. نتایج: نتایج نشان میصدهد که افزودن نانوذرات تا حدودی باعث بهبود چقرمگی شکست و سختی نمونهصها میصشود. ولی با افزایش درصد نانوپودر، افت خواص مشاهده شد. همچنین افزایش دمای سینترینگ باعث افزایش سختی و کاهش نسبی چقرمگی شکست شد. نتیجهصگیری: افزودن نانوذرات زیرکونیا تا 2 % و عملیات حرارتی سینترینگ در 1100 درجهصی سانتیصگراد باعث افزایش چقرمگی شکست و بهبود خواص نمونه ها میصشود.