مقایسه اثر آنتی باکتریال عصاره سیر و اسانس کاکوتی بر باکتری های پاتوژن دخیل در Peri-implantitis (استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس ائروژینوزا) در محیط آزمایشگاهی
Abstract
امروزه ایمپلنت دندانی به عنوان جایگزینی مناسب برای دندان های از دست رفته در زمینه دندانپزشکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. کاربرد روز افزون ایمپلنت های دندانی منجر به افزایش موارد وقوع بیماری های اطراف ایمپلنت شده است. Peri-impalntitis فرآیند التهابی می باشد که با از دست رفتن استخوان اطراف ایمپلنت و خونریزی حین پروبینگ همراه است. یکی از عوامل اصلی ایجاد Peri-impalntitis ، کلونیزاسیون باکتری ها در پاکت ایجاد شده در اطراف ایمپلنت است. استافیلوکوک اورئوس و پسودوموناس ائروژینوزا از جمله این باکتری ها هستند. با توجه به این که در سال های اخیر مقاومت دارویی در برابر میکروارگانیسم های پاتوژنیک انسانی ایجاد شده است، در این مطالعه اثرات آنتی باکتریال عصاره سیر(Allium sativum) و اسانس کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides) بر روی باکتری های استافیلوکوک اورئوس و پسودوموناس ائروژینوزا مورد مقایسه قرارگرفت. مواد و روش کار:در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا رقت های مختلف از عصاره آبی و عصاره متانولی سیر و اسانس کاکوتی کوهی تهیه شده و و سپس اثر آن ها بر روی یک سویه استاندارد از باکتری Pseudomonas aeruginosa (PAO1)و دو سویه استاندارد از باکتری Staphylococcus aureus(ATCC822,ATCC25923 و 9 سویه بالینی از هرکدام از باکتری ها به روش Disk Diffusion مورد بررسی قرار گرفت. همچن-ین آنتی بیوتیک استاندارد ونکومایسین برای کنترل استافیلوکوک اورئوس و نالیدیکسیک اسید برای پسودوموناس آئروژینوزا ( 10 إg ب-ر دیس-ک) ب-ه عنوان کنترل مثبت برای تمام سویه ها به طور جداگانه استفاده گردید. داده های بدست آمده از مطالعه با استفاده از روش های آماری توصیفی (میانگین انحراف معیار) و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.17 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصله حاکی از این بود که اسانس کاکوتی کوهی در برابر باکتری استافیلوکوک اورئوس اثر ضد باکتریایی از خود نشان داد. اما باکتری سودوموناس آئروژینوزا نسبت به این اسانس مقاوم بود. عصاره آبی و عصاره متانولی سیر بر روی نمونه های مورد آزمایش هیچ گونه فعالیت ضد باکتریایی از خود نشان ندادند.همچنین در استفاده از اسانس کاکوتی کوهی قطر هاله عدم رشد هر دو باکتری در مقایسه با دیسک های آنتی بیوگرام گذاشته شده بیشتر بود. نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که اسانس کاکوتی کوهی اثر آنتی باکتریال قابل قبولی بر روی باکتری استافیلوکوک اورئوس دارد، در حالی که به طور قابل ملاحظه ای بر روی باکتری سودوموناس آئروژینوزا موثر نیست. بنابراین اسانس کاکوتی کوهی می تواند به عنوان یک ماده ضد میکروبی موثر به تنهایی یا همراه با آنتی بیوتیک های دیگر در درمان عفونت های میکروبی از جمله عفونت های حاصل از استافیلوکوک اورئوس استفاده شود