بررسی ترکیب اسیدهای چرب در بافت های واکنشی حفره دهان
Abstract
ضایعات واکنشی بافت نرم دهان، شایع ترین ضایعات حفره ی دهان هستند. در واقع همه ی آن ها در نتیجه ی هیپرپلازی واکنشی بافت همبند در پاسخ به تحریکات موضعی ایجاد می شوند. اسیدهای چرب از طریق تغییر در فعالیت های سلولی مانند تغییر دادن فعالیت رسپتور، سیگنال دادن و یا فعال کردن فاکتورهای نسخه برداری و تولید مدیاتورهای لیپیدی مانند پروستاگلاندین ها و لکوترین ها در ایجاد هیپرپلازی نقش دارند. هدف این مطالعه بررسی تفاوت ترکیب اسیدهای چرب مختلف در بافت های واکنشی حفره ی دهان با بافت حاشیه ی سالم بود. روش کار: بافت های واکنشی و حاشیه ی سالم 27 بیمار در این مطالعه بررسی شد. نمونه ها به صورت paird از هر بیمار جمع آوری شدند. ترکیب اسیدهای چرب توسط روش گاز کروماتوگرافی تعیین شد و پروفایل به دست آمده بین ضایعات واکنشی و بافت حاشیه ی سالم مقایسه شد. یافته ها : تفاوت معنی داری بین میزان اسید های چرب (02/0p =) myristic acid ، (01/0p) palmitoleic acid ، (01/0p <) linoleic acid ، (02/0p =) stearic acid و (01/0p <) arachidonic acid بافت های واکنشی و حاشیه ی سالم یافت شد. مقدار steatric acid (8/1 برابر) و arachidonic acid (4/1 برابر) در بافت های واکنشی افزایش یافته بود درحالی که مقدار myristic acid (8/0 برابر) ، palmitoleic acid (59/0 برابر) و linoleic acid (82/0 برابر) کاهش یافته بود.در بیماران مورد مطالعه شاخص توده ی بدنی با میزان (42/0r= ،03/0 p=) linoleic acid بافت های حاشیه ی سالم و (42/0r= ،03/0 p=) palmitoleic acid بافت های واکنشی مرتبط بود. نتایج مطالعه بیانگر ارتباط بین محل زندگی بیماران مراجعه کننده و میزان اسید چرب (19/0-r= ،36/0 p=) trans palmitoleic acid در بافت های واکنشی می باشد، به طوری که میزان آن در بیماران روستایی بالا بود. نتیجه گیری : ترکیب برخی از اسیدهای چرب به ویژه افزایش stearic acid و arachidonic acid و کاهش myristic acid ، palmitoleic acid و linoleic acid در بافت های واکنشی حفره دهان متفاوت است. بنابراین به نظر می رسد که تغییر ترکیب اسیدهای چرب بافتی نقش مهمی در پاتولوژی بافت های واکنشی حفره ی دهان دارد.