بررسی اثر سینرژیک عسل و بره موم بر باکتری های استرپتوکوکوس موتانس ، استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین ، استافیلوکوکوس اورئوس ، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و اشرشیا کولی در محیط آزمایشگاه
Abstract
بره موم و عسل دو نمونه از مواد طبیعی هستند که دارای خواص بیولوژیک و درمانی هستند و این اثر بسته به مکان و زمان برداشت متغیر است. طی چند سال اخیر بدلیل شیوع مقاومت درگونه های مختلف به داروهای صنعتی و عوارض جانبی آنها، تمایل به استفاده از ترکیبات و فرآورده های طبیعی افزایش قابل توجهی را نشان میدهد. در مطالعه ی حاضر علاوه بر تعیین اثر ضدباکتریایی عسل و بره موم شبستر، رابطه ی سینرژیسم بین آنها را نیز بر روی 6 باکتری برای افزایش خواص درمانی، بررسی کرده ایم. مواد و روش کار: در این مطالعه آزمایشگاهی رشد سوسپانسیون استاندارد باکتری های استرپتوکوکوس موتانس ATCC 35668، استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین ATCC 33591، استافیلوکوکوس اورئوسATCC 29213، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، انتروکوکوس فکالیس و اشریشیا کولی ATCC 25922 با استفاده از روش serial dilution در رقت های 25 الی 0.0121 mg/ml از بره موم و 50 الی 1.56 % از عسل در محیط کشت TSB برای تعیین MIC ارزیابی گردید. برای بررسی اثر سینرژیک، مجددا MIC مواد با همان روش در محیط کشت TSB حاوی رقتی sub MIC از دیگری بررسی شد. جهت بررسی وجود تفاوت معنی دار آماری بین میانگین MIC مواد در دو حالت " به تنهایی" و"در ترکیب با همدیگر" از آزمون two independent sample t- test استفاده گردید. سطح معناداری آزمون 05/0 می باشد. یافته ها: عسل مورد مطالعه توانست رشد تمام باکتری ها را مهار کند. در حالیکه عصاره ی الکلی بره موم بر روی باکتری اشریشیا کلی تا رقت 25mg/ml اثری نداشت. در بررسی سینرژیسم نیز، میزان MIC مواد در حالت ترکیبی کمتر از MIC هر کدام به تنهایی بوده است. البته این تفاوت در مورد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس برای بره موم معنی دار نمی باشد(P value=0.099). نتیجه گیری: بره موم و عسل شبستر اثرات آنتی باکتریال قابل توجهی نشان دادند، بخصوص بر روی باکتری مقاوم MRSA. از طرفی با اختلاط این دو ترکیب در فرآورده های دارویی، طبق اثر سینرژیک، می توان به فرمولاسیون مثرتر و رقت پایین تری از حلال(الکل) برای کاهش عوارض دست یافت