ارزیابی افزایش درجه حرارت اتاقک پالپی و میزان تغییرات ریزسختی سطح مینا دراثر چهار روش مختلف سفید کردن دندان
Abstract
سفید کردن دندان ها در مطب از جمله درمان های دندان پزشکی است که بطور گسترده برای حذف تغییر رنگ دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد . اگرچه موثر بودن سفید کردن دندان ها مورد بررسی قرار گرفته است ، با این حال بسته به نوع تکنیک و مواد مورد استفاده این پروسه می تواند باعث آسیب پالپ دندان و تغییرات سطحی مینا شود. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی افزایش درجه حرارت اتاقک پالپی دندان و میزان ریزسختی سطح مینا در اثر چهار روش مختلف سفید کردن دندان است. مواد و روش کار : در این مطالعه تعداد 68 نمونه دندان تک ریشه با تاج سالم استفاده شد.قسمت ریشه دندان ها با دیسک الماسی قطع شد .حفره پالپی ناحیه تاج نیز توسط فرز های گیتس گلیدن برای سهولت قراردهی سیم ترموکوپل گشاد شد. نمونه ها بطور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. در هر گروه میکروهاردنس اولیه مینای دندان ها اندازه گیری شد سپس برای هر گروه روش های مختلف بلیچینگ اعمال شد به این ترتیب که در گروه اول از ژل هیدروژن پراکسید 35 % به تنهایی ، در گروه دوم از ژل به همراه تابش LED ، در گروه سوم از ژل به همراه تابش لیزر Nd:YAG و در گروه چهارم ژل هیدروژن پراکسید مخلوط شده با ذرات گرافیت به همراه تابش لیزر Nd:YAG استفاده شد.در طی پروسه بلیچینگ تغییرات دمای اتاقک پالپی بوسیله ترموکوپل اندازه گیری شد .در پایان نیز میکروهاردنس مینای نمونه ها اندازه گیری و ثبت شد.داده های بدست آمده از مطالعه با استفاده از نرم افزاز SPSS مورد بررسی قرار گرفت . در صورت معنی دار بودن تحلیل واریانس از آزمون تعقیبی مناسب و در سطح معنی داری 05/0= استفاده شد. یافته ها : یافته های آماری نشان داد که در تمامی گروه ها افزایش معنی داری در درجه حرارت پس از اعمال پروسه های مختلف بلیچنگ رخ داده است و این تفاوت دما در بین گروه های مختلف معنی دار است. در تمامی گروه ها کاهش معنی داری در سختی سطحی پس از اعمال پروسه های بلیچینگ رخ داده است ولی تفاوت سختی در بین گروه های مختلف معنی دار نبود. نتیجه گیری: افزایش درجه حرارت اتاقک پالپی در گروه های مورد مطالعه تفاوت معنی دار داشت. استفاده از روش های مختلف سفید کردن دندان ها باعث کاهش میکروهاردنس سطحی مینای دندان می شود