اثر عصاره گیاه شبدر قرمز روی باکتری استرپتوکوکوس میوتانس
Abstract
بیماریهای دهان یکی از اصلی ترین مشکلات سلامتی افراد می باشد که شامل پوسیدگی دندان و بیماری های لثه میباشد که یکی از مهمترین بیماری های عفونی قابل پیشگیری در جهان به شمار میروند. در پی شیوع و انتشار بیماری های دهان ، افزایش مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک ها ، اثرات زیان آور آنتی بیوتیک هایی که در دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد و مباحث مالی در کشور های در حال توسعه ، هم این عوامل باعث می شود که به دنبال چاره ای برای پیشگیری با شیم ودرپی درمان های مطمئن تر، موثرتر و اقتصادی ترباشیم. از اینرو تحقیق در مورد محصولات جایگزین که از گیاهان فراوری شده و یا داروهای سنتی، چارهای مناسب می باشد. از این رو در این پژوهش سعی بر آن شده است تا از عصاره ی گیاهی شبدر قرمز بر روی باکتری استرپتوکوکوس میوتانس که اصلی ترین عامل پوسیدگی دندانی است،استفاده شود واثرآن بررسی گردد. روش کار و مواد: ابتدا 2.7 کیلوگرم ازگیاه شبدر قرمزرا در دستگاه خردکن آماده کرده و 500 گرم از آن را طی دو مرحله با متیل الکل 95% در بالن ته گرد دردمای اتاق به مدت 24 ساعت خیسانده و بعد از خشکاندن،آن را در دمای 50- فریز کرده و بعد ازعصاره گیری،این عصاره ها را با 4 غلظت 25% و50% و75% و100%در پلیت های آگار مولد ت هینتون که با باکتریهای استرپتوکوکوس میوتانس کشت داده شده اند را اضافه کرده و نتایج را ثبت کرده و بررسی شد. نتایج: تجزیه و تحلیل تست فیتوشیمیایی روی گیاه شبدر قرمز وجود قلیاها ، فلاونوئیدها ، ساپونین ها ، تانن را نشان میدهد وفلاونوئید در گیاه شبدر قرمز فراوان یافت می شود . میانگین متوسط هاله عدم رشد باکتری استرپتوکوکوس میوتانس در غلظت 25% عصاره گیاه شبدر قرمز عدد 22.25را نشان داده و به صورت متوسط ارزیابی می گردد . در غلظت 50% نشان دهنده میانگین 28.97 بود و مستعد برای این آزمایش ارزیابی می گردد . در غلظت 75% دارای میانگین 25.88 بوده و بصورت متوسط بررسی گردید . در غلظت 100% دارای میانگین24.02 بوده و بصورت متوسط مورد بررسی قرار گرفت . مقایسه هاله عدم رشد استرپتوکوکوس میوتانس با غلظت های متفاوت از عصاره گیاه شبدر قرمز نشان داد که غلظت 50% دارای بالاترین میانگین از بین غلظت های مورد بررسی را داراست . p-value حساب شده در این تحقیق با سطح معنی داری از 0.05 pبصورت بارز بررسی می گردد. این معلوم می کند که تفاوت معنی داری بین 4 غلظت از این گیاه وجود دارد . نتیجه گیری: تفاوت بارز و مشخصی در هاله عدم رشد باکتری استرپتوکوکوس میوتانس توسط غلظتهای مختلف از عصاره گیاه شبدرقرمز وجود دارد. این اثر در غلظت 50% بسیار بیشتر می باشد و اثر بخشی در این غلظت مطلوب ارزیابی می گردد.