تعیین اثر آنتی باکتریال دهانشویه کلرهگزیدین با و بدون الکل بر باکتری های شایع دهانی
Abstract
مقدمه: دهان¬شویه¬ها با اثرات آنتی¬باکتریال باعث مهار رشد باکتری¬ها در دهان و دندان می¬شوند. در این میان کلرهگزیدین به عنوان یکی از پرکاربردترین دهانشویه های موجود می باشد که با خاصیت مهارکنندگی پلاک دندانی و ممانعت از پوسیدگی سطوح صاف دندان کاربرد فراوان دارد. اخیراً نگرانی¬هایی در مورد خاصیت سرطان¬زایی و ملاحظات ویژه برای مصرف در زنان باردار و شیرده و کودکان در دهان¬شویه-های حاوی الکل وجود داردکه منجر به حذف الکل از برخی دهان¬شویه¬ها شده است. هدف از این مطالعه تعیین اثر آنتی باکتریال دهانشویه کلرهگزیدین با و بدون الکل بر باکتری های شایع دهانی می¬باشد.روش کار: در این مطالعه آزمایشگاهی گونه¬های باکتریایی به شکل آماده از مرکز تحقیقاتی خریداری شده و در محیط¬های اختصاصی در لوله¬های آزمایش بصورت جداگانه کشت داده شدند. سپس به لوله¬های آزمایش حاوی باکتری¬های رشد کرده، دهان¬شویه¬های با الکل ، بدون الکل و سرم اضافه گردید. درنهایت از نظر میزان زنده بودن، میزان رشد و یا از بین رفتن باکتری¬ها توسط اسپکتروفوتومتر مورد آنالیز قرار گرفتند. داده¬ها درنهایت توسط نرم¬افزار SPSS با ویرایش 17 با آزمون¬های آماری ANOVA و Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.نتایج: با توجه به نتایج بدست آمده، مشخص گردید که بیشترین خاصیت آنتی¬باکتریال مربوط به گروه سرم (آب نمک) بوده و میانگین میزان خاصیت آنتی¬باکتریال در گروه¬های با الکل و بدون الکل تفاوت معنی¬داری نداشتند (P>0.05). نتیجه آزمون تعقیبی نشان داد میزان خاصیت آنتی¬باکتریال گروه سرم نسبت به دو گروه دیگر در حد معنی¬داری بالاتر بود.بحث و نتیجه¬گیری: با توجه به نتایج بدست آمده، به نظر می¬رسد که ترکیب کلرهگزیدین بدون الکل به اندازه کلرهگزیدین با الکل، برای حذف میکروبهای دهانی مفید بوده و از این طریق می¬توان از اثرات احتمالی مضر الکل در دهان¬شویه¬ها جلوگیری کرد.