تعیین مقدار آفلاتوکسین ها در نمونه های گوشت وشیر شهر اردبیل به روش ELISA
Abstract
تعیین مقدار آفلاتوکسین ها در نمونه های گوشت و شیر شهر اردبیل به روش ELISA
مقدمه: آفلاتوکسین ها گروهی از مایکوتوکسین ها و متابولیت ثانویه ی گونه های مختلف آسپرژیلوس می باشند که دارای اثرات هپاتوتوکسیک، سرطان زایی و موتاژنی بسیار قوی هستند. این ترکیبات دارای انواع,G2 ,G1 ,B2 ,B1 M1و M2است. آفلاتوکسین M متابولیت آفلاتوکسین B بوده و در شیر و بافت دام هایی که غذای آلوده مصرف کرده اند، یافت می شود. به دلیل اهمیت آفلاتوکسین ها در سلامت جامعه و اثرات بسیار قوی آن در سرطان زایی در کبد، تحقیقات بسیار زیادی در مورد آلودگی آفلاتوکسین در سه دهه ی اخیر در جهان انجام شده است. در تحقیق حاضرنمونه های بافت و شیر شهر اردبیل مورد ارزیابی قرار گرفته است و میزان آلودگی نمونه ها به آفلاتوکسین و همچنین وضعیت این آلودگی در فصول مختلف بررسی شده است.
مواد و روشها: 180نمونه (90 نمونه شیر و 90 نمونه بافت) در فصول مختلف سال های 85 و 86 از فروشگاه های شهر اردبیل جمع آوری شدند. نمونه های شیر بعد از سانتریفوژ کردن، از نظر میزان آلودگی به آفلاتوکسین M1 توسط روش ELISA مورد ارزیابی قرار گرفت و در نمونه های بافت نیز ابتدا آفلاتوکسین کل توسط حلال های مختلف استخراج شد و سپس میزان آفلاتوکسین کل توسط کیت ELISA مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: تمامی نمونه های شیر به آفلاتوکسین M1 آلوده بودند ولی میزان آلودگی نمونه ها در فصول بهار و زمستان بالاتر از MTL (Maximum Tolerated Level) مورد قبول اتحادیه اروپا یعنی ppt 50 بود و میزان آفلاتوکسین M1 در فصول تابستان و پاییز کمتر از حد مجاز بود. در نمونه های بافت نیز آلودگی به آفلاتوکسین کل وجود داشت ولی در تمامی فصول کمتر از MTL مورد قبول اتحادیه اروپا یعنی ppb4 بود، همچنین در فصول تابستان و پاییز نمونه های بافت از آلودگی کمتری نسبت به فصول زمستان و بهار برخوردار بودند.
بحث کلی: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که میزان آلودگی نمونه های شیر و بافت به تغذیه دام بستگی دارد و منشا آلودگی یونجه خشک و نان کپک زده است که در زمستان و اوایل بهار غذای دام را تشکیل می دهد. بنابراین میزان آلودگی در ماه های سرد سال (زمستان و اوایل بهار) بالاتر از ماه های گرم سال است که علوفه تازه برای تغذیه دام ها در دسترس می باشد.