بررسی ترکیبات شیمیمایی و فعالیت آنتی اکسیدانی دانه انگور قرمزواریته شانی منطقه سردشت
Abstract
ویتیس وینیفرا (ویتاسه) یک گیاه دارویی میباشد که اکثرا در نقاط گرم سیری یافت میشود.بیش از 50 واریته مختلف ازV.vinifera در سه رنگ اصلی سبز و قرمز وآبی تیره وجود دارد هر یک از واریته ها دارای رنگ و طعم خاص خود هستند. در دانه های ( Vitisviniferaدانه انگور) اثرات ضد سرطان وضد التهاب و آنتی اکسیدانی به اثبات رسیده است. هدف از این مطالعه شناسایی ترکیبات شیمیایی و اندازهگیری فعالیت آنتی اکسیدانی دانه انگور(واریته شانی ،جمع آوری شده از منطقه سردشت) میباشد. پس از جمع آوری گیاه از تاکستانهای منطقه سردشت واقع در استان آذربایجان غربی،مقدار 100 گرم از دانه خشک وسپس با آسیاب برقی پودر شد و بوسیله سوکسله و با حلال های n هگزان ،دی کلرومتان و متانول (هریک ml700) عصاره گیری شد. مقدار 2 گرم عصاره خشک متانولی توزین و با استفاده از Sep pack ODS و بوسیله مخلوطهای ( 10 و 20 و 40 و 60 و 80 و 100) متانول فراکسیونه شد.آنالیز توسط HPLC پره پراتیو فاز معکوس منجر به جداسازی تعدادی از ترکیبات گردید.نهایتا ساختمان شیمیایی ترکیبات جدا شده توسط روش HNMR و 13 CNMRمورد شناسایی واقع گردیدند.فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی با کمک DPPH اندازه گیری شد.با استفاده از HPLC پره پراتیو فاز معکوس از فراکسیونهای 10 و 80 و 100 عصاره متانولی نه ترکیب جدا شد که ساختمان این ترکیبات چنین پیشنهاد میشود 2 هیدروکسی Nمتیل تریپتوفان ،تریپتوفان متیل کربوکسیلات ،2 متوکسی3 و5 و 7 تری هیدروکسی فلاوان7 D BO گلوکوزید، 5و6 و7 و 8تتراهیدروکسی 4 متوکسی فلاوانون ، 3و 5 و7 و 3و 5 پنتا هیدروکسی 4 متوکسی فلاوان ، 4و 8 و 7و 6 و 5پنتا هیدروکسی فلاون 4 LaO رامنوزید ، Dگالاکتو پیرانوز،)+( D رافینوز،4 و3 و 5 و 6و 7 و 8 هگزا هیدروکسی فلاون4 L a O رامنوزید. عصاره متانولی دانه انگور در تست DPPH فعالیت آنتی اکسیدانی معادل ( 14*10 mg ml) نشان داد که در مقایسه با فعالیت آنتی اکسیدانی کرستین ( 278 * 10 mg ml)از قدرت آنتی اکسیدانی متوسطی برخوردار است .