تهیه سیستم های ذره ای کلرفنیرآمین مالئات با پلیمرهای آلژینات سدیم و کیتوزان به کمک افزودن یونهای فلزی به روش تشکیل کمپلکس نامحلول به منظور پوشاندن طعم نامطبوع دارو
Abstract
سابقه و زمینه: کلرفنیرآمین به عنوان یک داروی آنتی هیستامینی بکار می رود اما طعم آن بسیار تلخ بوده بطوریکه پوشاندن طعم ناشی از انحلال و باز شدن آن در دهان می تواند برای اطفال و بیماران سالمند بسیار مفید واقع شود. هدف: هدف از مطالعه حاضر پوشاندن طعم نامطبوع داروی کلرفنیرآمین با تهیه میکروسفرها می باشد. روش کار: در این مطالعه، ذرات آلژینات/کیتوزان با روش ژلاسیون یونی (یون دوظرفیتی کلسیم/یون سه ظرفیتی آلومینیوم) برای توسعه رهش کلرفنیرآمین مالئات تهیه شدند. اثرمقادیر مختلف کیتوزان و یون کلسیم بر روی پوشاندن طعم و خصوصیات میکروسفرها بررسی شدند. دارو در میکروسفرهای آلژینات حاوی یون کلسیم و آلومینیوم که به صورت اتصالات عرضی کمپلکس های نامحلول ایجاد می نمایند، رسوب می کند. یون کلسیم و آلومینیوم، عوامل ایجاد کننده اتصالات عرضی هستند.. فرمولاسیون ها از نظر خصوصیات اندازه ذره ای، شکل، کارآیی بارگیری و میزان رهش برون تن دارو در مایعات معدی – روده ای ارزیابی شدند. نتایج: طیف های FTIR، XRD و DSC نشان دادند که تغيير در شكل كريستالي دارو ایجاد شده و پیک میکروپارتیکل ها به شکل پیک یون کلسیم و آلومینیوم و کیتوزان با شدت و ارتفاع کوچک تر دیده شدند. نتایج حاصل از طیف های FTIR، XRD و DSC نشان داد که تداخل شیمیایی بین کلرفنیرآمین مالئات، آلژینات و یون های (کلسیم و آلومینیوم) بوجود می آید. اکثر میکروسفرها درصد کارآیی بارگیری مناسبی نشان دادند. (20/94-24/62%). آلژینات کلسیم یا آلژینات آلومینیوم، رهش کلرفنیرآمین مالئات را در 2/1= pHمعده آهسته کرده و دارو از میکروسفرها در 8/6pH= روده به آرامی رهش می یابد. طولانی شدن آزادسازی دارو و کینتیک رهش، به طبیعت پلیمرها (آلژینات و کیتوزان)، غلظت کاتیون ها و ظرفیت (یون های کلسیم و آلومینیوم) آن ها بستگی دارد. سرعت رهش دارو با افزایش در غلظت کیتوزان و کاتیون (یون کلسیم) کاهش می یابد. نتیجه گیری: نتایج بررسی حاضر، برای تهیه اشکال خوراکی کلرفنیرآمین مالئات با طعم مطلوب سودمند خواهد بود.