بررسی ترکیبات شیمیایی گیاه Hyssopus officinalis
Abstract
دراین رساله ترکیبات فلاونوئیدی موجود در گیاه Hyssopus officinalis مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور انجام این بررسی ، گیاه مورد نظر در اوایل تیر ماه از دامنه های کوهستانهای اطرلف چالوس جمع آوری گردید پس از انتقال نمونه به تبریز، قسمتهای هوایی گیاه در آزمایشگاه فارماکوگنوزی در سایه و در دمای آزمایشگاه خشک گردید. سپس جهت تهیه عصاره تام ابتدا نمونه توسط اترنفت چربی زدایی شد و سپس توسط متانل 70 درصد به روش خیساندن مورد استخراج کامل قرار گرفت. پس از خارج ساختن متانل عصاره حاصله توسط اواپوراتور، عصاره آبی باقیمانده توسط حلالهای کلروفرم،اتیل استات و n بوتانل اشباع از آب مورد استخراج قرار گرفت.کنترل کروماتوگرافیک اولیه عصاره ها نشان داد که عصاره های اتیل استات و nبوتانل حاوی مواد زیادی هستند.در مرحله بعدی عصاره های فوق مورد آنالیز به روش VLC قرار گرفتند. فراکسیونهای حاصل از هر یک در مخلوط متانل و اتیل استات حل و در یخچال نگهداری شدند. پس از حدود دو هفته در فراکسیونهای شماره 810 عصاره اتیل استات و فراکسیونهای شماره 2 و 5عصاره n بوتانلی کریستالهایی تشکیل شد. کریستالهای حاصله مورد بررسی توسط طیف گیری UV ،13C NMR 1H NMR قرارگرفتند. بررسی طیف های این ترکیبات نشان داد که ماده جدا شده از فراکسیونهای شماره 810 عصاره اتیل استات همان ترکیب جدا شده از فراکسیون شماره 5 عصاره n بوتانلی است.این ماده، ترکیب شماره 1 نامگذاری شد و ساختمان آن Apigenin7oBD glucuronide تعیین گردید. ماده بعدی که از فراکسیونشماره 2عصاره n بوتانلی جدا گردید ترکیب شماره 2نامگذاری شد وساختمان Luteolin7 4dio glycoside تعیین گردد.لازم به ذکر است که ترکیبات شناسایی شده ترکیبات جدیدی بوده و برای اولین بار در این تحقیق مورد شناسایی قرار گرفتند.