تهیه گلوکز آمین از پوسته خارجی میگو و بررسی امکان بهینه سازی روشهای استخراج و خالص سازی آن
Abstract
گلوکز واحد تشکیل دهنده سلولز است گلوکز آمین نیز با نام شیمیایی [2آمینو2 داکسی گلوکز ] بعد از استیله شدن گروه آمین ، کوچکترین واحد ساختمانی کیتین را تشکیل می دهد کیتین در پوسته خارجی سخت پوستانی مثل خرچنگ ، صدف و میگو وجود دارد واز پروتئین زدایی و کانی زدایی پوسته خارجی آن به دست می آید در این پایان نامه گلوکز آمین از کیتین تهیه می شود گلوکز آمین به صورت نمک کلراید یا سولفات بعنوان مکمل غذایی در درمان آرتروز و آرتریت روماتوئید تنها یا همراه با کندروئیتین سولفات مورد مصرف قرار می گیرد. با توجه به چند پایان نامه ارائه شده برای تهییه کیتین و کیتوزان از پوسته خارجی سخت پوستان و بوجود آمدن صنعت پرورش میگو در کشور تصمیم گرفته شد تا تهیه گلوکز آمین کلرید و سولفات از پوسته خارجی سخت پوستان و امکان بهینه سازی روش تهیه آن مورد توجه قرارگیرد با توجه به تعداد بیماران آرتریت روماتودئید و مصرف زیاد گلوکز آمین بعنوان دارو مکمل غذایی بررسی تهیه آن از اهمیت خاصی برخوردار است. بعد از جمع آوری و آماده سازی مواد استخراج کیتین طی 3 مرحله پروتئین زدایی ، کانی زدایی و رنگبری انجام شد به منظور بهینه سازی شرایط واکنش تهیه گلوکزآمین هیدروکلراید از برنامهءminitab استفاده شد بر اساس تغییر متغیر ها و بررسی شرایط ایده ال جهت افزایش راندمان 8 واکنش طراحی شده و برای کاهش میزان خطا هرآزمایش 2 بار تکرار گردید با بررسی تاثیر 3 متغیر موثر در راندمان شامل زمان نسبت اسید و غلظت آن در برنامه مذکور معادله زیر برای محاسبه راندمان میانگین متو سط درصد خطا و پیش بینی در صد خطا بدست آمد نتایج : در مرحلهتهیه گلوکز آمین بیشترین راندمان با اسید 30 نسبت9 : 1 و زمان 4 ساعت بدست آمد تاثیر 3 متغیر درصد اسید کلریدریک نسبت آن و مدت زمان واکنش بر روی راندمان را میتوان با استفاده از معادله فوق بررسی کرد از طریق این معادله میتوان شرایط اپتیمم را برای بدست آوردن بیشترین راندمان تعیین نمود