مقایسه مقدار آهن ،مس ، روی و فیتات در سمنوی تهیه شده از گندم معمولی و غنی شده
Abstract
کم خونی یکی از بیماریهای شایع در ایران بخصوص در بین کودکان ،نوجوان ها و خانم ها می باشد.آهن ،مس و روی ازاملاح مهم در جلوگیری ازکم خونی اند که از طریق غذا وارد بدن می شوند و غلات نقش مهمی در تامین آنها دارند سمنو یکی از غذاهای سنتی ایران است که از غلات تهیه شده است . هدف از این مطالعه انداره گیری مقدار اسید فیتیک ،آهن ،مس،و روی در سمنو های تهیه شده از گندم معمولی وگندم غنی شده و مقایسه این ها با هم بود .در این مطالعه از 31 نمونه استفاده شد که شامل 5 نمونه سمنوی غنی شده با اهن و روی ، 23نمونه سمنو های معمولی بودند و 3 نمونه از پودرهای جوانه گندم موجود در بازار نیز تحت بررسی قرارگرفت .تعیین مقدار اسید فیتیک با روشاسپکتروفتومتری و آهن و روی با روش جذب اتمی انجام شد نتایج آنالیز در نورد اهن ،روی ،مس و اسید فیتیک در سمنوی غنی شده به طور میانگین به ترتیب g100mg 0085215 +0133547،g 100mg0146973+0573862،g100mg141204+0213144وg100mg061022738+1722416اندازه گیری شد.این نتایج برای سمنوی معمولی عبارت بودند از g100mg0061002+ 0073536،g100mg0163793 +0352714، g100mg0051051+0059922وg100mg0460829575+281303478. همچنین نتایج این مطالعه در مورد پودر جوانه گندم به ترتیب برابرg100mg0018+01507،g 100mg0054 + 03060،g100mg0056 +02235g100mg0731+ 1875بدست آمد مقایسه نتایج سمنوی معمولی و غنی شده نشان داد در مورد خاکستر،مس و روی تفاوت معنی داری بین نتایج وجود دارد . (005 ( p همچنین نتایج مربوط به پودر جوانه گندم به جز در مورد فیتات به صورت معنی داری (005 ( p با نتایج سمنوی معمولی متفاوت بود .بالاتر بودن مقدار عناصر آهن ،روی و مس در سمنوی غنی شده نشان دهنده این است که بهتر است در تهیه سمنو از گندم غنی شدهاستفاده گردد.