بررسی تغییرات فیزیکوشیمیایی و میکروبی آبهای معدنی بسته بندی شده دراثر گذشت زمان به منظور کنترل کیفیت آنها
Abstract
امروزه آبهای معدنی بستهبندی شده سهم بزرگی از بازار آب آشامیدنی دنیا رابه خود اختصاص میدهند. وجود استانداردهای متعدد برای آب آشامیدنی، نشانگر اهمیت آباز نظر حفظ سلامت میباشد. با توجه به دوره یک ساله بستهبندی تا مصرف آب معدنی بستهبندی شده، کنترل سلامت و حفظ کیفیت آن بیشتر اهمیت پیدامیکند. از یک طرف آبهای معدنی طبیعی استریل نمیباشند واز طرف دیگر نمیتوان آب معدنی طبیعی را با روشهای شیمیایی تصفیه نمود.با توجه به احتمال آلودگی این آبها در هنگام پرنمودن در ظروف ،کنترل میکروبی آنها را اجتناب ناپذیر مینماید. هدف از این مطالعه، بررسی ترکیبات تشکیل دهنده و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبی برخی از آبهای معدنی طبیعی آشامیدنی موجود در بازار میباشد.تعداد کافی نمونه از سه نوع آب معدنی (کندوان، سلطان، دماوند) تهیه شد و فاکتورهای فیزهمچون PH، هدایت الکتریکی، سختی، قلیائیت، دیاکسیدکربن محلول، نیترات، باقی مانده خشک و همچنین آلودگی میکروبی نمونه ها در فواصل زمانی مختلف از بدو تولید تا تاریخ انقضای مصرف(در زمانهای صفر، سه، شش، نهو 12 ماه بعدازتولید) در مورد آنها مورد بررسی قرارگرفت. با توجه به نتایج بدستآمده مشخص گردید آب معدنی دماوند از نوع بیکربناتهکلسیک، سلطان و کندوان بیکربناته کلسیک و منیزین میباشد. از بین فاکتورهای فیزیکوشیمیایی، در مورد نیترات افزایش و در مورد دی اکسید کربن محلول کاهش دیده شد، کهاین افزایش و کاهش در مورد نیترات برای سلطان و در مورد دیاکسیدکربن محلول برای دماوند معنیدار بود.(P0.05) در بررسی آلودگی احتمالی میکروبی رشد جلبک سبز کلرهلا درآب معدنی کندوان مشاهده گردید.