بررسی ترکیبات شیمیایی برگ چای سبز ( نمونه ایرانی)
Abstract
با توجه به ترکیبات شیمیایی و خواص درمانی وسیع چای سبز Camellia sinensis از خانواده Theaceae،در صدد بر آمدیم که ترکیبات شیمیایی نمونه ایرانی را مورد بررسی قرار دهیم.بررسی منابع مختلف نشان داد که ترکیبات عمده چای سبز را پلی فنل ها (مانند کاتشین ها) و آلکالوئیدها تشکیل می دهند.ابتدا،تانن های کاتشیک چای سبز در مجاورت اسید هیدرولیز و مقدار آنها بر اساس میزان جذب آنتوسیانیدین های حاصله در طول موج 537 نانومتر و با در نظر گرفتن150 =E تعیین شده و 174 درصد محاسبه گردید.به منظور بررسی ترکیبات شیمیایی نمونه موجود،مقدار 200 گرم پودر چای سبز توسط متانل 70 درصد استخراج گردید و پس از حذف متانل،عصاره مائی باقیمانده توسط حلالهایی با قطبیت پیشرونده به ترتیب شامل اتردوپترول،کلروفرم،اتیل استات و n بوتانل مجاور گردید.به کمک روش های مختلف جداسازی از جمله کروماتوگرافی ستون،کروماتوگرافی لایه نازک آنالتیکال و پره پاراتیو،کریستالیزاسیون و استفاده از معرف ها و HPLC اقدام جداسازی و خالص سازی مواد موجود در عصاره های کلروفرمی و اتیل استاتی گردید و سپس به کمک طیف های UV،HNMR وCNMR ،اقدام به شناسایی ترکیبات نموده و به کمک HPLC، مواد جداسازی و تعییین مقدار گردید.در نهایت کافئین،تئوبرومین،گالیک اسید از عصاره کلروفرمی جداسازی و تعیین مقدار گردید.مقادیر این ترکیبات در نمونه چای مورد بررسی390 ،034و 022درصد تعیین گردید.جداسازی ترکیبات موجود در فاز اتیل استاتی توسط ستون کروماتوگرافی منجر بهفراکسیونهای متعدد گردید0بررسی کروماتوگرافی و استفاده از معرف های اختصاصی کاتشین ها،حضور این ترکیبات را در یکی از فراکسیونها نشان داد0جداسازی ترکیبات فراکسیونها مذکور توسط PreparativeHPLC بادتکتور Array Photodiode منجر به شناسایی اولیه سه ترکیب کاتشینی توسط طیف UV آنها گردید0