بررسی وتعیین مقدار آلفا توکوفرول موجود در روغن جوانه جو
Abstract
امروزه ویتامین Eرایکی ازمهمترین مواد مورد نیاز بدن می شناسندبرای آن خواص داروئی مختلف قائلند. از جمله این اثرات میتوان به اثر فتوپروتکتیو(محافظت کننده پوست در مقابل (UVB، ممانعت از پیری زودرس(Anti aging)،جلوگیری کننده از بیماری واسکولار، به تاخیر انداختن پیشرفت بیماری آلزایمرو... اشاره نمود. که همه این خواص به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی بسیار بالای ویتامین Eمیباشد. مطالعات نشان داده اندکه گیاه جو(H.VULGARE) میتواند یکی از منابع ویتامین E محسوب گردد. هدف از انجام این بررسی تعیین مقدارتوکوفرولهای موجود در یکی از کولتیوارهای جو کشت شده در مزارع اطراف مراغه وتصمیم گیری در مورد ارزش اقتصادی آن جهت استفاده در صنایع داروئی وآرایشی بهداشتیوپیشنهاد روشی ساده برای رسیدن به این هدف می باشد. به همین منظور نمونه جو بوسیله اتر نفت ودستگاه سوکسوله(پس از خرد شدن) عصاره گیری شد. پس از خارج کردن حلال عصاره، باقیمانده چرب بوسیله KOH الکلی رفلاکس وصابونی گردیدتا بخش صابونی شونده حذف شوند. سپس با افزایش آب واتر اتیلیک دو فاز صابونی شده ولیپیدهای باقیمانده از هم جدا گردید. با روش TLC وجود ویتامین Eدر فاز اتری تایید شد. در نهایت عصاره هیدرولیز شده پس از خارج کردن حلال آن بوسیله متانول به حجم مشخص رسانده شده وسپس مقدار توکوفرولهای موجود در عصاره متانولی بوسیله اسپکتروفتومترUV وبراساس منحنی کالیبراسیون آلفاتوکوفرول اندازهگیری شد. مقدار کل توکوفرولهای موجود(ویتامین (E در10 گرم پودر حدود 45605میلی گرم بود. بنابراین مقدارنوکوفرولهای تام در این رقم مزروعی جوبرابر45605 ppm میباشد. بر اساس نتایج بدست آمده از این بلررسی و با مقایسه آن با مقادیر ذکر شده در منابع میتوان این کولتیوار جوراازنظر مقدار محتویات ویتامین E وارزش اقتصادی آن قابل قبول خوانده ونیز میتوان این روش رابعنوان متدی ساده جهت تعیین مقدارتوکوفرولهااز منابع چرب دیگر پیشنهاد کرد