بررسی ترکیبات لیپوئیدی دانه های گیاه Silybum marianum
Abstract
گیاه silybum marianum که در ایران بعنوان خار مریم مشهور است، دارای دانه هایی است که حاوی مقدار مناسبی چربی میباشد. چربی حاصل از دانه های حاوی فلانولیگنانهاوتوکوفرولها می باشد. به مجموعه فلانولیگنالهای گیاه silymarin گفته میشودکه خاصیت هپاتوپروتکتیوبالایی دارد. امروزه از فلاکولیگنانهای خالص شدهای چون silybin در مسمومیت های قارچی به فرم تزریقی استفاده می گردد. توکوفرولهای موجود نیز که عمده ترین آنها را@tocopherol که همان ویتامین Eاست تشکیل میدهددارای خواص فراوانی می باشدکه ازجمله مهمترین آنها می توان به قدرت آنتی اکسیدان بالای این ترکیبات اشاره نمود. برای استخراج چربی دانه های گیاه خارمریم روش استخراج با حلال انتخاب گردیدوباکمک حلال اترنفت ودر دستگاه سوکسوله اقدام به استخراج چربی گردید. چربی حاصل ازلحاظ ویژگیهای فیزیکوشیمیایی چون: اندیس اسید، اندیس ید، اندیس صابونی شدن، اندیس استری ومیزان دانسیته موردبررسی قرار گرفت. برای جداسازی ویتامین E موجود در چربی نیزپس ازانجام مرحله صابونی شدن وحذف چربی های زایدباروش استخراج حلال به حلال اقدام به جداسازی ویتامین Eگردیدوبرای شناسایی آن در حضور@tocopherol شاهد اقدام به TLC گردید. جهت خالص سازی@tocopherol نیز از روش TLC پرپاراتیو استفاده شد. در مرحله پایانی پس از تهیه طیف UV آن ورسم منحنی کالیبراسیون با@tocopherol ویتامین Eیا@tocopherol موجود در چربی دوزاژ گردید