مطالعه کمی انرژی آزاد سطح مایعات مختلف بااستفاده از پارامترهای اربیتال مولکولی
Abstract
فاکتورهای انرژی آزاد سطح مایعات نشان دهنده قابلیت ترکردن سطوح جامد بوده ودر حلالیت ترکیبات اهمیت بسزایی دارند. با توجه به مشکلات موجود در سر راه اندازهگیری انرژی آزاد سطح و زاویه تماس در این تحقیق هدف استفاده از تکنیک QSPR جهت یافتن خصوصیات ساختمانی موثر در ایجاد انرژی آزاد سطح و زاویه تماس و ضریب گستردگی مایعات با سطوح جامد و نیزاستفاده از این معادلات برای پیشگویی کشش سطحی، واویه تماس و ضریب گستردگی (S) ترکیبات دیگر است. پارامترهای ساختمانی بکار رفته عبارتند از پارامترهای قابل محاسبه توسط اربیتال مولکولی توسط روش نیمه تجربی MINDO در نرم افزار MOPAC70 محاسبه شده و پارامترهای حلالیت، حجم مولی و انرژی تبخیر نیز توسط روش Fedors محاسبه شده اند. آنالیزهای آماری رگرسیون چند گانه و رگرسیون stepwise در نزم افزار MINITAB بین خصوصیات ساختمانی با و یا S منجر به یکسری روابط معنی دار برای الکان ها، اترها، الکیل بنزن ها و ترکیبات متفرقه دیگر مورد استفاده در این تحقیق شد. معادلات نشان دادند که همان دی پل و پارامتر حلالیت مهمترین پارامتر در تعیین زوایه تماس () ، کشش سطحی () و ضریب گستردگی (S) است بطوری که با افزایش آنها افزایش یافته و در نتیجه زوایه تماس افزایش و ضریب گستردگی کاهش مییابند (به عبارت دیگر قدرت تر کنندگی مایعات کاهش مییابد) همچنین پارامترهای سوپردلوکالایزابیلیتی نیز در کیفیت معادلات موثر بودهاند. معادلات حاصل از log y ، log نسبت به معادلاتواز کیفیت پایین تری برخوردار بودند.