بررسی فلاونووئیدهای عصاره استات اتیلی گیاهStachys Inflata
Abstract
در پژوهش حاضر پلیفنلهای موجود در عصاره استات اتیلی گیاه Stachys inflata مورد بررسی قرار گرفت. سرشاخههای عقیم این گیاه در ماه خرداد از منطقه پیغام چای مناطق اطراف روستای صالح آباد واقع در 10 کیلومتری کلیبر جمع آوری گردید. سپس دردمای آزمایشگاه و در سایه خشک گردید. بررسیهای فیتوشیمیایی اولیه وجود فلاونوئیدها و مشتقات اسید کافئیک را در گیاه تایید نمود. در مرحله بعد به منظور جداسازی و خالص سازی ترکیبات موجود در گیاه اقدام به عصارهگیری شد. برای این منظور 500 گرم پودر گیاه توسط حلال اتر دوپترول چربیزدایی و سپس توسط متانول70 ,عصارهگیری شد. عصاره متانولی تحت شرایط خلاء و دمای C 50 تا خروج کامل متانول تغلیظ و سپس باقیمانده به کمک حلالهای با قطبیت بالا رونده مورد استخراج قرار گرفت. به این ترتیب عصارههای کلروفرمی و استات اتیلی حاصل شد. عصاره استات اتیلی بدست آمده خشک شده و سپس به کمک کروماتوگرافی بر روی ستون سیلیکاژل و با مخلوط حلالهای با قطبیت بالا رونده به فراکسیونهای مختلف تفکیک گردید. سپس فراکسیونهای بدست آمده به کمک روش TLC مورد بررسی قرار گرفت. بدین ترتیب مشخص شد که این فاز دارای ترکیبات فنلی (فلاونوئید و مشتقات اسید کافئیک) میباشد. در نهایت فراکسیون F3 بدلیل مقادیر بیشتر محتوی فلاونوئیدی و فراکسیون F7 بدلیل دارا بودن مقادیر بیشتر از مشتقات اسید ک افئیک برای بررسی بیشتر انتخاب شد. کریستالهای فراکسیون F3 به کمک شستشو با حلالهای مختلف و نولولر کردن خالص سازی گردید و مشتقات اسیدکافئیک موجود در فراکسیون F7 به کمک TLC پره پاراتیو جداسازی شد. بررسیهای طیفهای UV و HNMR این ترکیبات و مقایسه آنها با مقالات موجود وجود یک بی فلاونوئید گلیکوزیله (ترکیب (A و 4 مشتق اسید کافئیک را در فراکسیونهای مورد نظر تایید نمود.