بررسی روشهای اندازه گیری موسیلاژ در گیاهان
Abstract
در این رساله ابتدا کلیاتی در مورد موسیلاژها، موارد استفاده واثرات فارماکولوژیکی این مواد بیان شده است. سپس به انواع روشهای استخراج، خالص سازی، بررسی ساختمان و مقدار موسیلاژها به طور خلاصه اشاره شده است. در بخش کارهای عملی به منظو راستخراج موسیلاژ، دو گیاه شنبلیله وختمی مورد بررسی قرار گرفت. از آنجائی که مقدار موسیلاژ استخراج شده از ریشه گیاه ختمی ناچیز بود، موسیلاژ حاصل فقط اندازه گیری وزنی شد. مراحل دیگر آزمایش شامل تعیین نوع قندها و اندازه گیری کمی بر روی موسیلاژ شنبلیله انجام گردید. دانههای شنبلیله حاوی مقادیر بالای موسیلاژ میباشند. از روش M.S.Karawy برای استخراج این موسیلاژ استفاده شد و پس از خشک کردن و اندازهگیری وزنی موسیلاژ برای شناسایی نوع قندها موسیلاژ حاصل هیدورلیز گردید و سپس به کمک روش TLC و بااستفاده از معرف تیمول نوع قندهای آن گزیلوز ، گالاکتوز و مانوز تشخیص داده شد. همچنین به کمک طیف گیری IR مشخص گردید که این موسیلاژ فاقد گروههای کربوکسیل می باشد. در اندازهگیری کمی قندها از روش رنگ سنجی با معرف آنیلین هیدروژن فتالات و با استفاده از کرماتوگرافی کاغذی استفاده شد و درصد قندهای موسیلاژ شنبلیله به صورت زیر تعیین گردید.2156 ,گالاکتوز،5686 ,مانوز،035 ,گریلوز.