بررسی اثر میزان حرارت بر روی تشکیل5HMF در شربتهای داروئی
Abstract
5 هیدروکسی متیل 2 فورآلدئید (5HMF) ترکیبی Genotoxic است که در اغلب فرآورده های حاوی ساکارز، گلوکز و فروکتوز در طی واکنش میلارد و گرماکافتی بوجود می آید. 5HMF همچنین در فرمولاسیونهای دارویی در پی تاثیر دمای استریلیزاسیون بر محلول های دکستروزی، مایعات دیالیز و شربتهای طبی حاوی ساکاروز و قندهای اینورت تشکیل می گردد. اثرات موتاژنی و DNA strandbreaking این فورآلدئیددر مدلهای آزمایشگاهی نشان داده شده است. کنترل غلظت 5HMF در مواد داروئی حاوی گلوکز و فروکتوز نیازمند روش سریع و دقیق است. در این بررسی، روش اسپکتروفتومتری تفاضلی جهت اندازهگیری 5HMF مورد استفاده قرار گرفته است. اندازه گیری بر اساس تفاضل جذب محلول85 ,شربت USP مورد آزمایش در طول موج 284 نانومتر نسبت به محلول هم مولار همان ماده ( A284) که جذب 5HMFU.V در آن با احیاء گروه کربنیل به وسیله محلول سدیم بوروهیدرید05 ,از بین رفته انجام گرفته است. نمونههای مورد استفاده شربتهای USP بودند که در pHهای3 ،4،5،6و، تهیه شده و دردمای C 50، C 60و C 70نگهداری و در زمان های معین و مشخصی نمونه برداری شدند. نتایج حاصله نشان میدهد که حرارت و غلظت پروتون تاثیر مستقیم بر روی پایداری شربت و ایجاد 5HMF دارد که افزایش حرارت و pHهای اسیدی باعث افزایش تولید 5HMF می گردد. انتخاب حرارت و pH مناسب در موقع تهیه ونگهداری شربت، باعث پایداری آن شده و تولید 5HMF را کاهش میدهد.