بررسی اینولین در ریشه کاسنی و روش تبدیل آن به قندهای قابل جذب
Abstract
کاسنی یا Circhorium intybus گیاهی علفی است که در اکثر نقاط کشور به وفور یافت میشود و ریشههای آن حاوی مقادیر متنابهی اینولین می باشد. اینولین یک پلیمرطبیعی فروکتوز است که میتوان آن را بصورت پودری سفید رنگ وخشک استخراج کرد. وجود اینولین در رژیم غذایی دارای اثرات بالقوه مفیدی برای سلامتی است. این ماده بعنوان جانشین قند و چربی در جیره غذایی، کاهش دهنده تری گلیسریدهای خون، کاهش دهنده وزن وتهیه برخی مواد غذایی بکار میرود و میتواند در رفع یبوست، کاهش احتمال عفونت های روده ای، کاهش ریسک آترواسکلروز وبیماریهای قلبی عروقی کاهش چاقی، کاهش ریسک دیابت، کاهش ریسک استئوپورز، افزایش دانسیته استخوان و کاهش ریسک سرطان کولون موثر باشد. گذشته ازاین با هیدرولیز اینولین میتوان به شربت فروکتوز دست یافت که قدرت شیرین کنندگی آن بسیار بیشتر از گلوکز است. هیدورلیز اینولین از راههای گوناگون امکان پذیر است. در این تحقیق پس از عصاره گیری از پودر ریشههای خشک کاسنی با آب جوش، هیدرولیز اینولین به کمک اسیدهای معدنی و ستونهای تعویض کننده یونی صورت پذیرفت که نهایتا" منجر به تولید شربت بامحتوای فروکتوز بالا گردید.