تهیه محلول خوراکی فنوباربیتال و بررسی پایداری فیزیکوشیمیایی آن
Abstract
فنوباربیتال ماده آرامبخش و ضدتشنجی است که به عنوان داروی ضدصرع در فرمولاسیون داروهای خوراکی مایع بخصوص در طب اطفال کاربرد فراوان دارد.با توجه به پیشرفت مطالعات روی اثرات سمی الکل و روشن تر شدن سمیت آن،مخصوصا در کودکان، تمایل شرکتهای داروسازی به حذف الکل فزونی گرفته و خوشبختانه اخیرا در کشورمان، توجه خاصی به این مهم مبذول شده است. در فصلهای ابتدایی این پایاننامه، کلیاتی درباره حلالیت داروهای خوراکی مایع و روشهای افزایش حلالیت، همچنین کلیاتی درباره پایداری محلولها ذکر شده است تا پیش ضمیمه ای برای توجیه هر چه بهتر کارهای آزمایشگاهی صورت گرفته در این مورد باشد.مشکل عمده در تهیه محلول خوراکی فنوباربیتال، حلالیت کم ماده موثره آن در آب می باشد. برای رفع این مشکل و افزایش حلالیت ماده موثره فرمولاسیون، از پروپیلنگلیکول و گلیسرین بعنوان کمک حلال استفاده کرده و جهت تعیین درصد مناسب هر یک از آنها، از دیاگرام سه تایی بهره گرفته شد. در ادامه مقدار شیرین کننده و سایر اجزاء فرمولاسیون را در محدوده مجاز آنها تعیین کرده وPH فرآورده، در حدود 45تنظیم شد.برای سنجش میزان پایداری شیمیایی هر یک از فرمولاسیون هایی که پایداری فیزیکی آنها به اثبات رسیده است، از آزمایشات تسریع شده قانون آرنیوس استفاده شد. به این معنی که در آونهای c40، c50، c60، c70از فرمولاسیون سه نمونه گذاشته شدو درفواصل زمانی 15 ورز به 15 روز، طی 4 ماه، نمونه برداری به عمل آمد.جذب هر یک از نمونه ها را پس از استخراج توسط uv خوانده و از روی نتایج حاصله عمرمفید فرمولاسیون های انتخابی محاسبه شد. در نهایت محلولهایی با کیفیت مطلوب بدست آمد که بایستی در دمای 20 الی 25 درجه سانتیگراد نگهداری شوند