اثرات درمانی روغن ماهی در کنترل فشارخون
Abstract
بیماری افزایش فشار خون را می توان به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم کرد . در هیپرتانسیون اولیه علت مشخصی یافت نشده است ولی مطالعات ایپدمیولوژیک نشان داده که احتمالا عواملی مانند توارث ،محیط، سن ، نژاد، وزن ، جنس ،سیگار، حساسیت به نمک و ... در ایجاد فشار خون دخالت دارند . در هیپرتانسیون ثانویه ، اختلالات کلیوی ، کوارکتاسیون آئورت هورمونهای تیروئید و مصرف داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) دخالت دارند . به علت مزمن بودن این بیماری ،زژیمهای مناسبی توجه دانشمندان مورد توجه قرار گرفته است . رژیمهای درمانی از قبیل اصلاح وزن اضافی ،اصلاح میزان نمک طعام دریافتی وپرهیز از مصرف الکل و عدم استعمال دخانیات و دوری اطز فشارهای روانی و استرسهای شغلی و مصرف مقادیر مشخصی از کلسیم ،منیزیم و پتاسیم و دریافت رژیمهای مناسب از قبیل دریافت دژیم با کلسترول پایین و چربی غیر اشباع با مقادیر زیاد در جیره غذایی روزانه باعث درمان فشار خون خواهد شد . اخیرا مطالعات زیادی در مورد اثر مفید روغن ماهی در کاهش فشار خون در افراد هیپرتانسیو انجام گرفته است . روغن ماهی دارای تنوع زیادی از اسیدهای چرب غیر اشباع است که عمدتا از خانواده w3 هستند و مهمترین آنها دکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) می باشند. در بین جمعیتهای مصرف کننده محصولات ماهی و مقادیر زیاد غذاهای دریایی مثل ایسکیموهای آلاسکا و کشور ژاپن و فیلی پین و تایلند شیوع بیماریهای قلبی عروثی یطور قابل توجهی کمتر است . مطالعات انجام شده نشان داد که اسیدهای چرب w3 التهاب را با کاهش در ساخت اینترلوکین IوTNF بوسیله سلولهای خونی تک هسته ای کاهش می دهند . و در پیشگیری از عوارض آترواسکلروز و ترومبوآمبولیک موثر هستند . همچنین باعث افزایش زمان سیلان و کاهش چسبندگی تجمع پلاکتها و کاهش ویسکوزیته خون می شوند . سطح پلاسمایی TXBوPGE و PGFکاهش می یابد. اسیدهای چرب w3 با ممانعت از لیپوژنز باعث کاهش غلظت تری گلیسرید پلاسما می شوند. سطح پلاسمیای گلسترول تام و گلسترول LDL و کلسترول VLDL پایین می آید ولی سطح پلاسمائی کلسترول HDL افزایش می یابد . فشار خون سیستولی و دیاستولی پایین می آید که باعث کاهش بیماریهای قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از آن می شود . با بررسی و مطالعاتی که بعمل آمد معلوم گردید که دوزهای توصیه شده از اسید چرب w3 برای کاهش فشار خون باید بیشتر از gday 3باشد تا بتواند اثرات مشخصی را نشان بدهد . مطالعات گوناگون بیشترین اثر کاهش دهنده فشار خون روغن ماهی را به تقویت انقباض عروقی و خاصیت ازتجاعی عروقی مربوط می داند که به علت کاهش تون سمپاتیکی عروق و کاهش حساسیت کاتکول آمینهاNEP) و (EP به علت نفوذ اسید چرب غیر اشباع در غشاء است . همچنین تغییرات بیوسنتزایکوزانوئیدها وتغییرات غلظت کلسیم داخل سلولی هم از عوامل موثر به شمار می آیند .