استخراج و تعیین مقدار استرول های گیاهی در محصولات لبنی به روش استخراج مایع - مایع پخشی و کروماتوگرافی
Abstract
مقدمه: فیتوسترول ها، استرول های گیاهی با ساختار شیمیایی شبیه به کلسترول هستند. این ترکیبات بیشتر به خاطر داشتن اثرات ضد سرطانی و پایین آورنده کلسترول، مورد توجه هستند. در چند سال اخیر به خاطر خواص سود مندی که از خود نشان دادند در مواد غذایی، از قبیل غلات و لبنیات غنی سازی می شوند.هدف: در کار پژوهشی حاضر استرول ها از جمله کلسترول، استیگماسترول و بتاسیتواسترول با روش میکرو استخراج مایع مایع پخشی ((DLLME استخراج شدند و به وسیله HPLC-UV شناسایی و تعیین مقدار شدند.مواد و روش ها: برای استخراج کلسترول، استیگماسترول و بتاسیتواسترول از نمونه های لبنی روش DLLME به کار رفت. شرایط استخراج شامل حجم ml1 از نمونه، µL200 تتراکلریدکربن به عنوان حلال استخراج کننده و ml2 استونیتریل به عنوان حلال پخش کننده بود. 40 میکرو لیتر از نمونه استخراج شده به دستگاه HPLC-UVتزریق شد. شرایط دستگاه شامل فاز متحرک متانول / آب (95: 5 V / V) با سرعت جریان ml/min1و ستون) C8 250 میلی متر × 6/4 میلی متر، 5 میکرومتر( درC30، با طول موج 205 نانومتر شناسایی و تعیین مقدار شد.یافته ها: نتایج بدست آمده نشان داد که محدوده خطی برای اندازه گیری کلسترول، استیگماسترول و بتاسیتواسترول به ترتیب در محدوده غلظت g/ml10تا50، g/ml 5/2 تا20 و g/ml 5/2 تا30 بود. LOQ بدست آمده g/ml 15/6 برای کلسترول، g/ml72/2 برای استیگماسترول و g/ml87/1 برای بتاسیتواسترول بود. صحت روش (2/85 صحت 4/109) و تکرار پذیری روش (9/0 RSD 5/10) برای تعیین همزمان کلسترول، استیگماسترول و بتاسیتواسترول در نمونه های شیر بود. نتیجه گیری: با در نظر گرفتن نتایج به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که روش پژوهش حاضر می تواند به عنوان یک روش قابل اطمینان و قابل قبول در آزمایشگاه های کنترل کیفیت غذایی برای شناسای و تعیین مقدار استرول ها در نمونه های شیر مورد استفاده قرار گیرد.