اثر رژیم غذایی غنی از اسیدهای چرب چند-غیراشباع (PUFA) بر مسیر پروستاگلاندین E2 رحمی طی دوره لانه گزینی در مدل لقاح با موش فاقد مایع سمینال
Abstract
پروستاگلاندین E2بعنوان عامل مهمی در لانه¬گزینی رویان شناخته شده است. با توجه به اثراتاسیدهای چرب چند-غیراشباع بر لانه¬گزینی رویان(احتمالا از طریق فعال کردن مسیر پروستاگلاندین¬ها)، در این مطالعهاثرات رژیم غذایی حاویPUFA (امگا 3 و 6) بر مسیر بیوسنتزPGE2در بافت رحمی موش در طی دوره لانه¬گزینی در مدل لقاح با موش فاقد وزیکول سمینالرا بررسی كردیم. روش کار:تعداد 120 موش ماده از نژاد albino NMRIبطور تصادفی به 6 گروه (20 تایی) تقسیم شدند:کنترل(رژیم غذایی نرمال و جفت گیری نرمال)،رژیم غذایی نرمال و جفت گیری با موش فاقد وزیکول سمینال(SVX-mated)،رژیم غذایی غنی از امگا 3 و جفت گیری نرمال،رژیم غذایی غنی از امگا 6 و جفت گیری نرمال،رژیم غذایی غنی از امگا 3 و جفت گیری با موش فاقد وزیکول سمینالورژیم غذایی غنی از امگا 6و جفت گیری با موش فاقد وزیکول سمینال.همچنین20 موش نر بطور تصادفی به دو گروه (10 تایی)تقسیم شدند:سالموفاقد غدد وزیکول سمینال.بعد از حداقل دو هفته از مصرف غذای غنی شده، 3 موش ماده از هر گروه همراه با یک موش نر به منظور شبیه سازی جفت گیری نرمال در یک قفس نگاه داشته¬شدند. سپس موش-های مادهدر روزهای 1 تا 5 حاملگیکشته شدند و بلافاصله بافت رحمی برداشته شد(4 موش از هر گروه در هر روز).بیانmRNA سنتز کنندهPGE2 (mPGES, cPGES)، بیان پروتئینی گیرنده¬هایPGE2(EP2 وEP4) و تركیب اسیدهای چرب غیراشباعبافت رحم و همچنینپروستاگلاندینE2سرم در روزهای 1 تا 5 حاملگی تعیین شدند. تعداد جایگاههای لانه¬گزینی در روزپنجم حاملگی ارزیابی گردید.یافته¬ها: در این مطالعه دریافتیم كه رژیم غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 بر بیان ژن cPGES بافت رحم در گروه¬های مورد مطالعهطی دوره پیش لانه-گزینی تاثیری ندارد. ولی در روزهای 4 و 5 حاملگی سطح بیانmPGES را در گروه¬های با جفت¬گیری نرمالبطور معنی¬داری افزایش داد، در حالیكه در گروه SVX-mated چنین اثراتی فقط با امگا 6 مشاهده گردید. امگا 3 بطور قابل ملاحظه باعث کاهش سطوحEP2 در روزهای 3 و 4 حاملگی در گروه با جفت گیری نرمال و در روز 4 در گروه SVX-matedگردید، در حالیکه امگا 6 باعث افزایشیدر روزهای2 تا 5 حاملگیگردید. سطوحEP4 در روزهای 4 و 5 حاملگی در گروه امگا 6 نسبت به گروه-های کنترل و امگا 3 و در گروه امگا 6+SVXنسبت به گروه SVX-matedبیشتر بود. در روزهای 1 تا 3 حاملگی در گروه¬های امگا 6 در مقایسه با گروه¬های امگا 3، درصد اسیدآراشیدونیک(ARA) و كل اسیدهای چرب امگا 6 بلحاظ آماری بالاتر و درصد کل اسیدهای چرب امگا 3 پایینتربود.,
Prostaglandin E2 (PGE2) has been introduced as an important factor for embryo implantation.Considering effects of poly-unsaturated fatty acids (PUFA) on embryo implantation, more likely through PGs pathway, in this study we investigated effects of dietary omega-3 and -6 PUFA on prostaglandin E2 (PGE2) biosynthesis pathway in mice uterus during implantation in a fertilisation model in mouse without seminal vesicle.Method:In this study, 120 female adult albino NMRI mice were randomly divided into six groups (n= 20);control (normal dietand normal mated), normal diet and seminal vesicle-excised(SVX) mated, omega-3 supplemented dietand normal mated, omega-6supplemented diet and normal mated,omega-3supplemented dietand seminal vesicle-excised mated, and omega-6supplemented dietand seminal vesicle-excisedmated.Also,20 male mice were randomly divided into two groups (n=10): intact and seminal vesicle-excised.After at least 2 weeks of supplementation, three female mice of each group were kept with a male mouse in order to simulate natural mating.Then female mice were sacrificed Days 1 to 5 of pregnancy, and the uterine tissues were immediately collected (four mice for each day in any group).The mRNA expressions of PGE synthase (mPGES and cPGES), protein expression of PGE receptors (EP2 and EP4), andpoly-unsaturated fatty acids composition in uterine tissue, as well as serum prostaglandin E2 were determined during Days 1 to 5 of pregnancy. The implantation site counts were evaluated on Day 5 of the pregnancy.Results:In this study we found that dietary omega-3 or -6 fatty acids could not affect the uterus expression of cPGES during the window of implantation, butsignificantlyincreased the mPGES expression levels on Days 4 and 5 of pregnancyin the normal mated group,while in SVX-mated group such effects were observed only with omega-6. Omega-3 significantly decreased the EP2 levels on Days 3 and 4in the normal mated group and onDay 4 in SVX-mated group, while omega-6 caused an increase on Days 2–5 of pregnancy. The levels of EP4 were significantly higher in the omega-6 group than the control and omega-3 groups and in omega-6+SVX-mated group than theSVX-mated groupon Days 4 and 5 of pregnancy.In Days 1 to 3 of pregnancy the percentage of arachidonic acid (ARA), as well as total omega-6 fatty acids were significantly higher and percentage of total omega-3 fatty acids were statistically lower in omega-6 groups in comparison with the omega-3 groups..