مقایسه وضعیت کنترل گلیسمیک در مصرف کنندگان محصولات حاوی شیرین کننده های مصنوعی با تغذیه متداول افراد دیابتی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2
Abstract
شیرین کنندههای بدون کالری یا مصنوعی ، مواد شیمیایی و یا طبیعی هستند که در غذاها و انواع نوشیدنیها مورد استفاده قرار میگیرند. زیادهروی در مصرف شکر معمولی و افزایش وزن ناشی از آن، عاملی شد تا تولید و استفاده از اینگونه شیرین کنندهها در صنعت غذا آغاز شود. از آنجایی که شیرینی این مواد چندین برابر شکر معمولی است، مقدار بسیار کمی از آن را میتوان جایگزین شکر معمولی نمود. این شیرین کنندهها همچنین کالری کمتری نسبت به شکر معمولی دارند. مصرف شیرین کننده های مصنوعی نظیر ساخارین با تحریک اشتهای افراد ممکن است به افزایش وزن آنان منجر شود. قند ویژگیهای منحصر به فردی دارد که تغییراتی هورمونی به راه میاندازد که در نهایت میتواند به احتمال بالاتر بیماریهای قلبی، سکته و دیابت نوع 2 منجر شود. برخی مطالعات نشان دادهاند که جایگزینهای قند همان مشکلات را به دنبال میآورند و حتی در مواردی بدتر هستند. هدف : مطالعه حاضر به منظور اهمیتی كه محصولات حاوی شیرین كننده های مصنوعی در بین افراد دیابتیك یافته است شكل گرفته و به بررسی قند خون به دنبال مصرف این محصولات در مقایسه با تغذیه فاقد شیرین كننده های مصنوعی می پردازد.مواد و روش ها : در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی انجام شده است 30 بیمار از مراجعین سرپایی درمانگاه وارد مطالعه شدند . در آغاز طرح به بیماران توصیه به عدم مصرف رژیم غذایی حاوی شیرین کننده های مصنوعی به مدت 3 ماه و با مصرف رژیم متداول دیابتی شد. سپس به هر بیمار از تغذیه مخصوص بیماران دیابتی حاوی شیرین کننده های مصنوعی شامل قند ، بیسکوئیت اختصاصی و آبنبات تحت نظر متخصص تغذیه برای 3 ماه داده شد . درابتدا و انتهای هر دو دوره خونگیری جهت بررسی قند خون انجام شد. پس از جمع آوری داده ها ، یافته ها با نرم افزار آماری SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها : نتایج مطالعه بعد از آنالیز نشان دادند که میانگین قند خون ناشتا و قند خون 2ساعت بعداز غذا در بیماران در سه ماهه دوم به دنبال مصرف محصولات حاوی شیرین کنندها در مقایسه با 3 ماهه اول افزایش یافته بود. میانگین قند خون ناشتای بیماران دیابتی از 25.3±121.03 میلی گرم در دسی لیتر در انتهای 3 ماهه اول به 48.1±151.70 میلی گرم در دسی لیتر در انتهای 3 ماهه دوم رسید. میانگین قند خون 2ساعت بعد از غذا از 44.4 ±164.4 میلی گرم در دسی لیتربه 72.3 ± 222.20 میلی گرم در دسی لیتر افزایش یافت. ,
Non-caloric or artificial sweeteners, are chemicals or natural materials used in different types of drinks and foods. Excessive use of ordinary sugar and weight gain caused by it, were factors to produce and use such sweeteners in the food industry. Since sweetness of such materials is several times more than ordinary sugar, a few amounts of them can be used instead of ordinary sugar. Moreover such sweeteners have fewer calories than ordinary sugar. Consuming artificial sweeteners such as saccharine can even cause weight gain in the people stimulating their appetite. Glucose has its own individual characteristics which cause hormonal changes which can probably cause heart disease, heart attack and diabetes type II, at last. Some studies have shown that glucose alternatives cause the same problems and even the exacerbate the condition, in some cases. Objective: Present study was carried out due to importance of products with artificial sweeteners in diabetic patients, in order to measure level of blood sugar after consuming such products compared to consuming products without artificial sweeteners.Methods and Materials: In this study which was carried out in the form of clinical trial, a total 30 outpatients were included in the study. At the beginning, the patients were advised not to use diets with artificial sweeteners for 3 months and use frequent diabetic diets, instead. Then, each patient was fed from diet especially considered for diabetic patients containing artificial sweeteners such as sugar, biscuit and candy under supervision of food specialist for three months. Blood samples were taken at the beginning and end of each period to investigate blood sugar. After data collection, findings were evaluated and analyzed in SPSS. Findings: Findings of current study indicated that average FBS and 2hpp increased in second trimester following consumption of products containing artificial sweeteners compared to first trimester. The average FBS of diabetic patients reached to 151.70±48.1 mg/dL at the end of second trimester from 121.03±25.3 mg/dL at the end of first trimester. The average blood sugar, 2 hours after feeding, changed from 164.4±44.4 mg/dL to 222.20±72.3 mg/dL.