• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Medicine
  • Theses(M)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Medicine
  • Theses(M)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

تاثیر مکمل روغن ماهی بر پروفیل چربی مادران باردار: یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده

Thumbnail
Date
1394
Author
اصلانی گاوگانی, حسین
Metadata
Show full item record
Abstract
اسیدهای چرب امگا 3 مشتق شده از روغن ماهی، منجر به کاهش تری گلیسرید پلاسما و افزایش HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا) می شوند. با این حال ، اثر مکمل اسید چرب امگا 3 بر پروفایل لیپیدی در دوران بارداری، که یک حالت هیپرلیپیدمیک است ، ناشناخته باقی مانده و نتایج مطالعات انجام شده در این زمینه ضد و نقیض بوده است. اهداف: هدف مطالعه تعیین تاثیر مکمل روغن ماهی بر پروفایل چربی مادران باردار بود.روش انجام: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده بود. به افرادیکه تمایل به شرکت در مطالعه را داشتند ، پرسشنامه شماره یک جهت بررسی معیارهای ورود به مطالعه داده شد. در صورت حایز بودن شرایط، پرسشنامه شماره دو جهت جمع آوری اطلاعات دموگرافیک و بارداری و زایمان توسط آنها تکمیل گردید. همچنین پرسشنامه شماره 3 محتوی آموزش در مورد نحوه مصرف کپسول ها، جدول ثبت هفتگی مصرف کپسول ها و حوادث احتمالی به زنان باردار داده شد. در کل تعداد 150 نمونه انتخاب شد که 75 نفر آن در گروه مداخله و 75 نفر آن در گروه پلاسبو بود. جامعه پژوهش كلیه زنان باردار 35-18 ساله با حاملگی اول تا پنجم و با سن حاملگی 20-16 هفته بودند که مصرف داروی خاص و اختلالات انعقادی شناخته شده ای نداشتند و دارای پرونده خانوار در مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز بودند. زنان باردار مورد مطالعه بطور تصادفی در دو گروه ، گروه دریافت کننده مکمل کپسول روغن ماهی و گروه دریافت کننده پلاسبو تقسیم شدند. تعداد مصرفی کپسول روغن ماهی (1000 میلی گرم محتوی 120 میلیگرم DHA و 180 میلیگرم EPA) و پلاسبو (هم شکل، هم اندازه و هم وزن با کپسول های دیگر) روزانه 1 عدد از پایان هفته 20 بارداری تا زمان زایمان، به مدت حدودا 20 هفته (140 عدد) بود در شروع مطالعه (هفته 20-16 بارداری) و همچنین در مراقبت پنجم بارداری (هفته های 37-35) 3 سی سی نمونه خون از زنانی که وارد مطالعه شدند اخذ و جهت بررسی پروفایل لیپید به آزمایشگاه ارسال شد. نتایج: با وجود افزایش قابل توجه در سطح کلسترول تام ، تری گلیسرید و LDL با پیشرفت حاملگی، اختلاف آماری معنا داری بین گروه مداخله و گروه کنترل مشاهده نشد (p به ترتیب 351/0 ، 177/0 و 425/0 گزارش گردید). همچنین با وجود کاهش قابل توجه در سطح HDL با پیشرفت حاملگی، اختلاف آماری معناداری بین گروه مداخله و گروه کنترل مشاهده نشد (826/0 (p=., n--3 Fatty acids derived from fish oil reduce plasma triglycerides and increase HDL-C (high-density lipoprotein cholesterol); however, the effect of n-3 fatty acid supplementation during pregnancy, a hyperlipidemic state, remains unknown. We took the opportunity to investigate the effect of fish oil supplementation during pregnancy on maternal lipid levels.Objective: The purpose of study is to determine the effect of fish oil supplementation on lipid profiles of pregnantMethods: This study was a randomized controlled trial. To people who was willing to participate in the study Questionnaire number one for evaluation of the inclusion criteria was given. If conditions was appropriate the second questionnaire was given to collect demographic information and complete their pregnancy occurs. Also the third questionnaire contains a tutorial on how to use capsules, recorded weekly taking capsules and possible events was given to pregnant women. A total of 150 samples selected from which 75 patients were in the intervention group and 75 patients were in the placebo group. The study population was consisted of 18-35 years old pregnant women with first to fifth parity with gestational age of 16-20 weeks of pregnancy, who had not been used any drug participated and had family records at health centers in Tabriz . Pregnant women were randomly divided into two groups, one group received placebo and another group received fish oil supplements capsules. Consumption of fish oil capsules (1,000 mg contains of 120 mg DHA and 180 mg EPA) and placebo (same shape, the same size and weight with other capsules) daily one capsule from the end of the 20th week of pregnancy until delivery which was about 20 weeks (140 capsules). At the beginning of the study (20-16 weeks gestation) and in the fifth care of pregnancy (weeks 35-37) 3 cc blood samples collected and was sent to the laboratory for evaluation of lipid profiles level. In this study, researcher and researcher assistance, the analyzer and the participants were blind.Results: Despite substantial increases in cholesterol, triglycerides and LDL levels with advancing pregnancy, there was no statistically significant difference between the intervention group and the control group. (P were reported 0.351, 0.177, and 0.425 respectively). Despite a significant reduction in HDL cholesterol levels with advancing pregnancy, there was no statistically significant difference between the intervention group and the control group (P = 0.826)
URI
http://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/22284
Collections
  • Theses(M)

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV